Prima paginăActualitate

Update: MĂRTURII ALE ROMAŞCANILOR DIN BRUXELLES DESPRE ATENTATE

Update: MĂRTURII ALE ROMAŞCANILOR DIN BRUXELLES DESPRE ATENTATE

Dimensiune text

 

aeroport bruxelles atentateOvidiu are 37 de ani, este din Roman şi locuieşte în prezent la Vilvoorde, o localitate aflată la circa zece kilometri de Bruxelles. La momentul atentatelor mergea către Bruxelles, la locul de muncă, situat imediat lângă Parlamentul European. Mai mult, acesta locuieşte cu soţia la cinci minute de aeroportul pe care a avut loc atentatul. A aflat de la un coleg despre exploziile care au avut loc marţi dimineaţă la Aeroportul Zaventem din Bruxelles şi la metroul din oraş.

„Plecasem de acasă, din Vilvoorde, şi veneam spre Bruxelles, spre birou, în Place Luxembourg, chiar lângă Parlamentul European. Eram în tren, când un coleg britanic a dat «share» unui anunţ BBC, care anunţa atentatul de la Aeroportul Zaventem, aeroport situat la cinci minute de casa mea. În două minute, toată lumea din tren vuia cu telefoanele în mână: care încercau să sune, care urmăreau social media. Imediat m-a sunat Ioana, soţia mea, care mi-a confirmat nenorocirea de la aeroport şi era îngrijorata, supărată… Toţi am fost cuprinşi de o tristeţe profundă. Când am ajuns la birou, deja lumea ştia. Dar toţi erau calmi. Suntem încă în birou şi muncim. Avem toţi şi Facebook-ul deschis, chiar dacă nu e voie la birou, dar muncim. Cred că, momentan, e cel mai bine să rămânem calmi şi în birou. În curând, mă voi duce la un restaurant de vis-a+vis pentru a lua masa. Sper să fie deschis”, ne-a mărturisit Ovidiu.

Toleranţa, cuvântul de ordine

Acesta ne-a explicat şi de ce există o stare de calm în rândul locuitorilor din Bruxelles. Ovidiu spune că nimeni din jurul său nu se apucă să emită ipoteze despre cine a comis aceste acte contra omenirii. Da, toată lumea este tristă, dar nimeni nu este panicat sau nu arată cu degetul spre alţii.

„Lumea e tristă, dar nu fatalistă. Forţele de ordine se bucură de încrederea majorităţii. Panica nu a ajutat niciodată pe nimeni în nicio situaţie. Aici, lumea a rămas cu mintea clară, nu vrea nimeni să se răzbune, nu vrea nimeni să arunce bombe peste arabi, nu emite nimeni ipoteze. Autorităţile s-au organizat destul de bine. Sistemele de siguranţă şi intervenţie în astfel de situaţii sunt active şi i-am văzut în stradă în 15 minute”, mai spune Ovidiu.

Romaşcanul spune că, de când locuieşte în Belgia, a remarcat mentalitatea ţării, în care trăiesc poate cele mai multe persoane de naţionalităţi diferite.

„Armata este în stradă aici de foarte mult timp, de la evenimentele trecute din Franţa. Văd, de luni de zile, soldaţi cu automate şi pistoale lipite de picior în fiecare gară, la piaţă. Lumea e conştientă că lupta împotriva terorismului nu se rezolvă într-un an şi nu va dispărea niciodată. Ce simt aici în Bruxelles şi în Belgia mai mult este toleranţa – un cuvânt pe care nu l-am înţeles pe deplin până nu m-am mutat într-o regiune unde locuiesc peste 350 de naţii”, a mai spus Ovidiu.

„Suntem în siguranţă acasă!”

O altă romaşcană, soţie şi mamă, spune că era acasă în momentul în care s-au produs atentatele, dar soţul era la serviciu. „Eram acasă cu fetiţa şi m-a anunţat soţul meu, care era la serviciu, despre atentate. M-a sunat şi mi-a zis că au fost două explozii la Aeroportul Zaventem, care este la 15 minute de unde locuim, şi încă una la statia de metrou Maalbeek – care, din câte am auzit, este pe lângă Comisia Europeană. Cam atât. În rest, ce ştim de la ştiri… Suntem în siguranţă… Cel puţin, cât stăm în casă, putem spune că suntem în siguranţă. Însă, nu poţi şti niciodată dacă eşti în siguranţă, mai ales atunci când ieşi din casă. Atunci când trebuie să te deplasezi cu metroul. Îţi vine să renunţi să mergi în locuri aglomerate”, a povestit, pentru Ziarul de Roman, Ana Maria, o romaşcană ce locuieşte în Bruxelles.

Cel puţin 32 de persoane au fost ucise şi alte aproape 200 au fost rănite în explozii produse marţi, 22 martie, pe Aeroportul Zaventem şi la metroul din Bruxelles. Atentatele au fost revendicate de organizaţia jihadistă Statul Islamic.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • sotul era la servici? credeam ca la serviciu, dar poate ma insel eu.

    • Claudia Matei 5 ani

      @admin – Multumim pentru sesizare. Am modificat!