Marșul pentru autostrăzile Moldovei, „stricat” precum asflatul prost turnat

HomeSocial

Marșul pentru autostrăzile Moldovei, „stricat” precum asflatul prost turnat

 

 

Entuziasmul a două ONG-uri care au demarat cea mai amplă acțiune de a conștientiza decidenții de importanța construirii autostrăzilor A8 Iași – Târgu Mureș și A7 Ploieşti – Suceava s-a lovit de rezistența instituțiilor statului care se ocupă în a asigura ordinea publică. Sute de mașini, mici și mari, și de motocicliști au pornit sâmbătă dimineață, 19 mai, din Iași, cu sprijin din Botoșani și Suceava, au ajuns la Roman, apoi la Tișița au preluat susținătorii acțiunii din Vaslui și Galați și au pornit spre Capitală. Drumul lin de până atunci nu a mai fost la fel de ușor.

Cei care au fost prezenți la rondul de la Horia sâmbătă dimineață au putut vedea buna organizare a protestului, în sensul că autoritățile dintre Iași – Suceava – Botoșani și Roman le-au facilitat accesul celor peste 150 de participanți de a ajunge în zona noastră. Echipajele Poliției Rutiere au dirijat în Roman circulația și protestatarii au trecut pașnic pe Ocolitoare, iar de la Horia au preluat și forțele din zonă care au dorit să sprijine acțiunea. Au existat mașini cap de coloană care au asigurat fluența traficului și autoturisme speciale care au condus coloanele de TIR-uri, de departe cea mai vizibilă flotă fiind cea din Bucovina, care a avut susținători și în aer, unde un aeroplan a survolat orașul cu mesajul „Bucovina vrea autostradă”. Pe tot parcursul drumului până la Capitală, organizatorii au postat live imagini cu coloana de mașini.

Ajunși în București, moldovenii care au venit cu mașinile personale, în jur de 100 de autoturisme, au fost blocați de echipajele Poliției Naționale și ale Jandarmeriei la intrarea în Piața Victoriei, unde se află sediul Guvernului. Protestatarii au încercat în zadar să le explice celor care se ocupă de ordinea publică faptul că își doresc să traverseze de trei ori rondul și apoi să se întoarcă acasă. După câteva minute bune de „negocieri”, autoritățile le-au permis protestatarilor să intre în Piața Victoriei, dar fără a le permite să se reîntoarcă sau să „parcheze”, astfel încât coloana a fost întoarsă elegant spre casă, spre Moldova. Nu înainte de a-și parca în alte zone ale Bucureștiului mașinilor și, pe jos, să ajungă la Guvern, unde au afișat două bannere cu mesajul: „Suntem sătui de minciuni! Moldova se ridică!”.

Reacțiile susținătorilor acțiunii nu au întârziat să apară. Pe pagina de socializare Moldova vrea autostradă, Mona Dârțu a scris: „Astăzi, oameni din două provincii istorice, Moldova și Ardealul și-au sacrificat ziua liberă pentru că vor să vadă că se mișcă ceva cu A8, autostrada promisă, de care depinde sănătatea lor economică și viitorul lor. Oamenii ăștia au venit de la sute de kilometri – atât de mare le e disperarea. Uitați-vă la orele înscrise pe hartă; da, atât de dimineață s-au pornit unii dintre ei. După care au venit aici, unde au fost împiedicați să protesteze cum și-au propus. După care s-au suit la volan și-au mai condus, alte câteva ore în șir, spre casă. Dacă nici ăsta nu e subiect pe care presa să-l impună, cu încăpățânare, pe agenda publică, atunci înseamnă că ne merităm soarta. Sau, și mai dureros, înseamnă că presa cu pretenții chiar e incapabilă să înțeleagă ce nevoi și ce dureri are publicul pe care se presupune că-l deservește”.

Supărarea protestatarilor vine și ca urmare a faptului că, tot sâmbătă, mass media centrală a tratat cu predilecție subiectul nunții regale din Anglia, oferind un spațiu deloc generos protestului pentru autostrăzile Moldovei.

 

 

 

 

Foto: facebook / Impreuna pentru A8

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0