HomeEducatie

Manuale noi de jumătate de milion de lei

Elevii din județul Neamț vor avea manuale noi de aproape jumătate de milion de lei. Manualele noi reprezintă, în fiecare an, mai puțin de 30% din totalul manualelor folosite de elevi la școală.

 

 

Suma alocată de Ministerul Educației în 2012 pentru manualele noi din Neamț este de 451.135 lei, mai mare decît cea repartizată în 2011. Suma mai mare nu înseamnă automat și manuale mai multe: între datele de întocmire ale celor două bugete, nici editurile nu au stat degeaba și „au plusat” la prețul manualelor.
Anual, primim sume pentru achiziționarea de manuale noi în proporție de 30% din necesarul de manuale. Proporția este diferită, însă, pe ani de studiu sau pe titluri. De exemplu, elevii de clasa I primesc întotdeauna toate manualele noi„, a spus inspectorul școlar general adjunct Vasile Munteanu.

Profesorii și învățătorii sînt invitați, în perioada imediat următoare, să consulte oferta de manuale înaintată de Ministerul Educației și să își aleagă manualele cu care vor să lucreze la clasă, dar și să facă o evaluare a manualelor care vor fi refolosite.

Conform regulilor Ministerului Educației, un manual ar trebui „să ajungă” la cinci generații de elevi. Asta cu condiția ca elevii să fie foarte atenți cînd folosesc manualele, dar și ca acestea să fie de calitate și să nu se desprindă de la prima atingere.
În ceea ce privește comanda de manuale noi, profesorii nu primesc întotdeauna ce-și doresc. „În fiecare an, ne confruntăm cu situații care fac să nu putem respecta exact ceea ce își doresc colegii. De obicei, două sînt situațiile mai grave: cînd editurile epuizează stocul la anumite titluri și nu pot onora comenzile și situațiile în care trebuie să ne încadrăm în suma prevăzută„, a spus inspectorul școlar general adjunct Vasile Munteanu.

Manualele gratuite sînt asigurate pentru elevii din învățămîntul obligatoriu, ceea ce înseamnă pînă la clasa a X-a inclusiv.

Comentarii

WORDPRESS: 0