Conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Roman s-a pregătit pentru o avalanşă de pacienţi în luna august, atunci când acasă s-au întors şi cei care lucrează peste hotare, dar adresabilitatea nu a fost una de speriat. Statisticile arată că mai degrabă în luna iulie au fost mai multe urgenţe, iar medicii din Spital speră ca, treptat, pacienţii care nu au nevoie de îngrijiri speciale să se adreseze centrelor de permanenţă.
În luna august, în sala de aşteptare de la Centrul de Primiri Urgenţe (CPU) a existat permanent un asistent care a făcut triajul, pacienţii cu probleme cardio-vasculare fiind consultaţi cu prioritate. „În perioada 1-31 august, au fost 3.863 de prezentări în CPU, cu o medie de 130 de consultaţii pe zi. Faţă de luna iulie, când au fost 5.417 prezentări, adică o medie de 170 consultaţii pe zi, în luna august au fost mai puţine prezentări, cu toate că în această lună vin mulţi din străinătate în concediu. Scăderea prezentărilor în CPU aş dori să o pun pe seama creşterii adresabilităţii pe centrele de permanenţă din Roman şi comunele arondate”, a declarat doctor Maria Andrici, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.
În municipiul Roman sunt şapte centre de permanenţă: Medclass, dispensarul din Bogdan Dragoş, Central Clinic, de la Melchisedec, dispensarul din Anton Pann, IMC şi Gară. În comunele limitrofe, sunt centre de permanenţă în Sagna, Oniceni, Moldoveni, Poienari şi Tămăşeni. „Toate cazurile non-urgenţă – cum ar fi consulturi, tratamente intravenoase, pansamente – pot fi rezolvate în aceste centre, unde zi de zi este un medic de familie de gardă”, a precizat managerul unităţii, cu apelul făcut către pacienţi să nu ajungă la Spital dacă starea lor de sănătate nu este gravă.
Comentarii