Prima paginăSocial

Mai puține infracțiuni în zona unităților de învățământ, în ultimul an școlar

Mai puține infracțiuni în zona unităților de învățământ, în ultimul an școlar

Dimensiune text

 

Joi, 13 iulie, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț a avut loc o conferință de presă pe tema situației operative înregistrată pe parcursul anului școlar 2016-2017 și a activităților preventive desfășurate. Subiectul principal, dezbătut de inspectorul șef, comisar șef Paul Tablan, a fost cel al importanței creșterii gradului de siguranță în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ din județul Neamț.

Într-o scurtă prezentare a fost expusă situația operativă înregistrată în anul școlar ce tocmai s-a încheiat, respectiv scăderea infracțiunilor sesizate cu 13 fapte față de perioada anului școlar 2015-2016, informează IPJ Neamț. Din totalul sesizărilor confirmate ca fiind fapte de natură penală, 20 au fost comise în incinta liceelor, colegiilor, școlilor profesionale și gimnaziale și doar o faptă în zona adiacentă acestora, majoritatea în mediul urban. Pe genuri de infracțiuni, peste 50% din fapte sunt infracțiunile de loviri sau alte violențe, ce constau în incidente de agresiune simplă din joacă, fiind cauzatoare de vătămări corporale ușoare.

Includerea unităților de învățământ identificate cu grad de risc în itinerariile de patrulare auto și pedestre ca punct obligatoriu de trecere, în special pe timpul sosirii și plecării elevilor la și de la cursuri, a constituit o prioritate, fiind efectuată o medie zilnică de 96 patrulări (22 în urban și 74 în rural) în zona adiacentă unităților școlare.

De-a lungul anului școlar, a fost stabilită, împreună cu conducerea unităților de învățământ, agenda activităților instructiv-educative, pentru asigurarea participării polițiștilor la ședințele comitetului de părinți, la consiliile profesorale și cu elevii, în vederea prevenirii violenței în școli și în zona adiacentă acestora, fiind organizate 1.072 de participări la ședințe (598 în mediul urban și 474 în rural).

Totodată, a fost adus în atenție faptul că, în anul școlar 2016-2017, polițiștii nemțeni au organizat 226 de acțiuni, dintre care 86 privind absenteismul școlar, iar 114 privind respectarea regimului circulației rutiere. În urma abaterilor constatate au fost aplicate 247 de sancțiuni contravenționale (186 în mediul urban și 61 în mediul rural).

A fost tras un semnal de alarmă cu privire la modul de asigurare a pazei în unităţile de învăţământ, raportat la faptul că, din cele 356 de unități de învățământ preuniversitar (96 în mediul urban și 260 în mediul rural), 142 de unități nu sunt asigurate cu nicio formă de pază. „Referitor la acest aspect și în conformitate cu prevederile articolului 4, alineatul 1 din Legea nr. 29 din 2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ, au fost efectuate informări pentru a se lua măsurile necesare de către persoanele responsabile să aloce fonduri necesare asigurării cu pază umană sau cu sisteme electronice de securitate, astfel încât, activitățile din unitățile de învățământ să se desfășoare în condiții de siguranță”, precizează un comunicat al IPJ Neamț.

Au fost prezentate activitățile desfășurate în rândul elevilor, ce se înscriu în cadrul Programului local de prevenire a delincventei juvenile și victimizării minorilor – prioritate națională a Poliției Române în domeniul prevenirii. Beneficiarii acestor tipuri de activităţi au fost aproximativ 5.000 de elevi, 890 de profesori și 240 de părinți atât din mediul urban – 27 de unităţi de învățământ – cât și rural – șase unităţi de învățământ.

În cadrul acestui program au fost inițiate trei campanii de prevenire: campanie pentru prevenirea delincvenței juvenile și a violenței în incinta și zona adiacentă Colegiului Tehnic Forestier Piatra Neamț, campanie pentru prevenirea delincvenței juvenile și a violenței în incinta și zona adiacentă Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” Piatra Neamț și Campania „Vacanța în siguranță”.

Ultima campanie, „Vacanța în siguranță”, a fost inițiată odată cu sfârșitul anului școlar și începutul vacanței de vară și are drept scop creșterea gradului de informare și conștientizare a copiilor și tinerilor care își petrec vacanța de vara în taberele sau cluburile de vacanta organizate pe raza județului Neamț.

Taberele vizate sunt atât cele organizate de Direcția pentru Tineret și Sport Neamț – tabăra Cozla din Piatra Neamț și tabăra Oglinzi din Tîrgu Neamț, cât și celelalte tabere sau cluburi de vacanță organizate de Biblioteca Județeană, Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești sau de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Ofițerii de prevenire au fost deja prezenți în mijlocul copiilor aflați în tabăra de vară organizata de Parohia Poienari – „Prin joc, împreună spre viața”, tabăra „Aripi de îngeri” organizată de Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești și clubul de vacanță din cadrul Bibliotecii Județene „G. T. Kirileanu”, aceste activități fiind continuate până la sfârșitul lunii august a anului în curs, mai precizează reprezentanții Poliției Neamț.

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0