HomeActualitateEconomie

Mai puțină birocrație pentru piețari

Nici nu s-a dat bine Legea pieţelor că modificările au început să apară. Producătorii reclamă multe prevederi care le încurcă activitatea. 

Legea pieţelor suferă modificări, după ce mii de producători agricoli au semnalat că multe prevederi le încurcă foarte mult activitatea. Producătorii spun că legea nu permite rudelor să vândă produsele agricole dacă nu au documentele pe numele lor. „Poate eu lucrez terenul şi îl trimit pe fiul meu să le vândă. Nu pot sta mereu într-un loc, pentru că nu are cine să se ocupe şi de lucrările agricole. Nu ştiu de ce s-au grăbit atât de mult cu această lege. Puteau să o dea pe finalul anului, după ce erau consultate toate părţile şi să fie un document bun şi bătut în cuie. Acum încep să-l modifice în fiecare lună şi, când ajungem la sfârşit, nici nu mai ştim ce conţine. Nu pot să stau în fiecare zi să citesc legea, pentru că sunt agricultor, nu jurist” a spus Cristian Popa, din Bozieni.

În mare parte, producătorii au dreptate, şi acest lucru l-au înţeles şi şefii Agriculturii. În acest sens, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a emis un Ordin prin care modifică Legea pieţelor. „În funcţie de opţiunea titularului Atestatului de producător, acesta poate solicita primarului eliberarea unui singur carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol, sau a mai multor carnete, în situaţia în care soţul/soţia, rudele/afinii de gradul I optează pentru comercializarea simultană a produselor din sectorul agricol, proprii”, se arată în documentul citat.

Mai mult, transportul produselor predate de producătorii agricoli, de la centrele de colectare la fabrici de procesare sau la alte puncte de descărcare autorizate în vederea procesării, depozitării sau comercializării, va fi însoţit de documentele legale specifice transportului, precum şi de avizul de însoţire a mărfii. Actul normativ mai arată că, în unele cazuri, pentru vânzările zilnice cu produse agricole obţinute în ferma proprie, pieţarii nu completează file autocopiative din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru produsele vândute. Acest lucru se poate face numai la solicitarea cumpărătorilor operatori economici. Modificările vor intra în vigoare după publicarea lor în Monitorul Oficial.

Comentarii

WORDPRESS: 0