HomeActualitateRural

Magazinele de la ţară vând alimente expirate

Inspectorii de la Protecţia Consumatorului au găsit zeci de produse expirate la agenţii economici din mediul rural. Pentru neregulile descoperite s-au dat amenzi de 30.000 de lei.

În perioada 24 – 31 martie, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Neamţ a desfăşurat o acţiune de verificare a modului de respectare a conformităţii, condiţiilor de comercializare şi etichetare, a alimentelor în unităţile de comercializare şi unităţile de alimentaţie publică din mediul rural, de pe raza judeţului Neamţ. Au fost controlaţi 22 de operatori economici şi au fost constatate abateri de la prevederile legale privind protecţia consumatorilor la toţi cei verificaţi. Cantitatea de produse alimentare controlate a fost de 642 de kilograme, iar 250 dintre acestea aveau nereguli.

La şase dintre unităţile de comercializare verificate s-a constatat neîncadrarea produselor în data durabilităţii minimale, respectiv în data limită de consum stabilită de producători – la bere, condimente, băuturi răcoritoare sau mălai superior, cu data valabilităţii depăşită de 15, 30 sau, chiar, 680 de zile (!). Aceste produse au fost oprite definitiv de la comercializare sau de la utilizare. Abateri de etichetare s-au constatat la opt operatori economici.

În ceea ce priveşte unităţile de alimentaţie publică din mediul rural, s-a constatat neîncadrarea produselor în data durabilităţii minimale, respectiv data limită de consum stabilită de producători, la patru operatori economici – bere cu valabilitatea depăşită de 46 zile şi băutură răcoritoare expirată de cinci până la 60 de zile. De asemenea, la trei operatori nu erau înscrise gramajele la preparatele culinare oferite, iar la două baruri preţurile băuturilor alcoolice şi răcoritoare nu erau lizibile.

„Ca urmare a constatărilor făcute, s-a dispus oprirea definitivă şi scoaterea de la utilizare sau comercializare a 104 kilograme de produse alimentare, în valoare de 598 de lei, care erau improprii consumului uman; oprirea temporară de la comercializare sau utilizare a 146 de kilograme de produse alimentare, în valoare de 1.253 de lei, până la remedierea neconformităţilor constatate; aplicarea de 34 de sancţiuni contravenţionale – 17 amenzi contravenţionale, de 38.000 de lei, şi 17 avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor”, a declarat economistul Vlad Ciurea, comisar şef adjunct al CJPC Neamţ.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Octav 8 ani ago

    Un titlu cu totul si cu totul lipsit de inspiratie. Fie vorba intre noi, si Romanul e tot un fel de „tara”!