Prima paginăEconomie

Luna noiembrie aduce bani pentru fermieri

Dimensiune text

Fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă vor primi despăgubiri din partea Ministerului Agriculturii. Cererile se depun la Direcția Agricolă, pînă la data de 15 octombrie.

 

După ședința de guvern de sîmbătă, ministrul Daniel Constantin a anunțat că în această toamnă se vor lua măsuri care vizează sprijinirea sectorului agricol, în special a fermierilor care, în acest an, au fost afectați de secetă. Una dintre măsuri este ajutorul de minimus și a fost aprobată prin hotărîre de guvern. Acest sprijin se acordă pentru a reduce impactul pierderilor suferite de către fermieri, pe de-o parte, și, pe de altă parte, pentru a asigura menținerea în cultură a suprafețelor agricole deținute de aceștia. Ajutorul de minimis se acordă pentru suprafețe de culturi agricole în teren arabil și vizează sprijinirea acelor fermieri care au între unul și zece hectare, inclusiv, sprijinul fiind stabilit la valoarea de 100 de lei pe hectar.

Beneficiarii schemei sînt fermieri persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite conform Ordonanței de urgență 44 din 2008, persoane juridice, precum și orice alte forme asociative cu sau fără personalitate juridică, constituite conform legii.

Beneficiarii schemei, estimați de către Ministerul Agriculturii, sînt în jur de 600.000 de fermieri. Suprafața totală care va fi acoperită de acest sprijin este de 1,9 milioane de hectare, iar valoarea totală a sprijinului a fost stabilită în jurul sumei de 42,8 milioane de euro. Banii sînt prevăzuți în bugetul anului 2012, o parte, iar o parte – în primele luni ale anului 2013. Cererile se depun, așa cum au fost și în cazul celorlalte scheme de minimis, la direcțiile pentru agricultură, pînă la data de 15 octombrie, sprijinul financiar începînd a fi acordat către fermieri la data de 1 noiembrie.

Reprezentanții Direcției Agricole Neamț estimează că peste 20.000 de fermieri din județ vor cere ajutorul de minimis. Pentru a veni în ajutorul acestora, directorul Direcției Agricole a cerut ministrului Agriculturii să simplifice modalitatea de depunere a cererii pentru acest ajutor. „Sînt mai multe documente care trebuie depuse de către solicitant, împreună cu cererea de finanțare. Este vorba inclusiv de documente pe care oamenii trebuie să le obțină de la Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA). Ori, aceasta înseamnă drumuri multe pentru oameni. Am cerut domnului ministru să putem noi, cei din Direcție, să preluăm cererile de la primăriile din județ sau de la centrele locale APIA. După ce modalitatea de depunere a cererii de finanțare va fi publicată în Monitorul Oficial, vom ști exact dacă solicitările noastre au fost aprobate„, a explicat Liviu Bumbu, directorul Direcției Agricole Neamț.

În județul Neamț, anul acesta au fost afectate de secetă aproximativ 100.000 de hectare de teren agricol.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0