HomeEducatie

Locuri libere la profesională

După încheierea primelor două etape de înscrieri, la școlile profesionale din județul Neamț încă mai sunt peste 100 de locuri libere. Următoarea etapă de înscriere va avea loc în luna august. Se pot înscrie și elevii care rămân repetenți în clasa a X-a.

 

 

Există, chiar, calificări care nu au atras niciun elev, cum s-a întâmplat la Liceul Tehnologic Economic Administrativ din Piatra Neamț, unde, pentru calificarea de ospătar, nu s-a înscris nimeni, aceeași situație fiind întâlnită și la Colegiul Tehnic „Danubiana”, pentru calificarea preparator produse din carne și pește. Și la celelalte licee din Roman care organizează cursuri pentru școala profesională încă mai sunt locuri libere: două locuri de confecționer produse textile și două locuri libere la lăcătuși prestări servicii, la Colegiul Tehnic „Danubiana”, șase locuri la calificarea frezor – mortezor – rabotor, la fel la operator mecanică fină și cinci locuri la calificarea mecanic de utilaje și instalații, la Colegiul Tehnic „Petru Poni”. La Colegiul Tehnic „Miron Costin”, din cele 56 de locuri pentru calificarea de mecanic auto, s-au ocupat 40.

Situația stă mai bine la liceele tehnologice din mediul rural, unde sunt mai mulți elevi înscriși decât locuri propuse, întrucât elevii preferă să-și continue studiile în sat și să iasă repede la o calificare, decât să facă naveta la oraș. „Acolo unde sunt probleme cu realizarea claselor propuse prin planul de școlarizare, responsabilitatea revine conducerilor unităților de învățământ, care nu au corelat oferta lor, ca număr de locuri și calificare propusă, cu interesul elevilor”, a spus inspectorul școlar pentru învățământul tehnic Mircea Corlățeanu.

La sfârșitul lunii august, după sesiunea de examene de corigență, este programată cea de-a treia etapă de înscriere pentru învățământul profesional. Se pot înscrie elevii de clasa a IX-a care au rămas corigenți, după ce trec examenele de corigență, dar și elevii care rămân repetenți în clasa a X-a.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0