HomeEducatieReligie

Locuri libere la liceele teologice din Roman

La teologie romano-catolică s-au ocupat doar 18 locuri din 58. Mai sunt trei locuri la teologie ortodoxă și 10 la ghid turism religios. Vor să devină preoţi elevi din satele Pânceşti, Ion Creangă, Icuşeşti, Sagna, Bîra, Poienari, Siliştea, Valea Ursului şi Făurei. Cea de-a doua etapă de admitere în clasa a IX-a este prevăzută a se desfăşura în perioada 15 – 16 iulie. 

Liceele vocaţionale din Roman au finalizat prima etapă de admitere în clasa a IX-a, sesiunea mai – iunie, care a constat în susţinerea probelor de aptitudini. La două dintre aceste licee – Liceul Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec” şi Liceul Teologic Romano-Catolic „Francisc de Assisi” – mai sunt locuri libere.

seminarul teologicOferta educaţională pentru anul şcolar 2015 – 2016 a Liceului Teologic Ortodox este de 28 de locuri la specializarea teologie ortodoxă şi 28 de locuri la specializarea ghid turism religios. După susţinerea probelor de aptitudini au rămas trei locuri libere la specializarea teologie şi zece locuri la specializarea ghid turism religios. Cei 25 de absolvenţi de clasa a VIII-a care au optat pentru specializarea teologie ortodoxă provin din judeţele Neamţ (11), Bacău (13) şi Vrancea (1). Un singur elev din Roman a optat pentru această specializare. În schimb, vor să devină preoţi elevi din satele: Pânceşti, Ion Creangă, Icuşeşti, Sagna, Bîra, Poienari, Siliştea (comuna Români), Valea Ursului şi Făurei. Media generală a probelor de aptitudini a fost cuprinsă între 7 şi 10.

Pentru specializarea ghid turism religios au optat 18 absolvenţi de clasa a VIII-a. Ei provin din Roman (10) şi zona limitrofă (8): Cordun, Ion Creangă, Cotu Vameş, Trifeşti şi Horia. Media generală a probelor de aptitudini a fost cuprinsă între 6,25 şi 9.

Locuri libere sunt şi la Liceul Teologic Romano-Catolic. Din cele 56 de locuri la specializarea teologie romano-catolică au fost ocupate 18, iar din cele 28 de locuri la specializarea învăţători – educatoare s-au ocupat 24. Ca urmare, sunt disponibile 38 de locuri la specializarea teologie romano-catolică şi patru locuri la specializarea învăţători – educatoare.

Cea de-a doua etapă de admitere în clasa a IX-a este prevăzută a se desfăşura în perioada 15 – 16 iulie. Înscrierea candidaţilor este programată pe 15 iulie, iar susţinerea probelor de aptitudini, pe 16 iulie.

La Liceul cu Program Sportiv (LPS) Roman au fost ocupate toate locurile. Unitatea şcolară va avea, din toamnă, trei clase a IX-a la specializările fotbal, handbal şi judo – atletism. „Locurile au fost ocupate după susţinerea probelor sportive, dar pot apărea schimbări după examenul de Evaluare Naţională”, a precizat profesor Ioan Popa, director adjunct al LPS din Roman.

Au optat pentru LPS Roman elevi din judeţele Neamţ, Botoşani, Iaşi şi Suceava. Elevii cu rezultate competiţionale deosebite beneficiază din partea LPS Roman de gratuitate la cazare şi masă.

Comentarii

WORDPRESS: 0