Locuitorii din strada Fabricii vor putea avea un bloc nou

HomeSocial

Locuitorii din strada Fabricii vor putea avea un bloc nou

 

 

Primăria municipiului Roman urmează să depună, în vederea accesării de fonduri europene, un proiect ce vizează construirea unui nou bloc de locuințe sociale în strada Fabricii și, ulterior, mărirea camerelor în care locuiește acum populația defavorizată și amenajarea de toalete individuale.

În strada Fabricii locuiesc cei mai săraci romașcani, parte din ei mutați în urmă cu 17 ani din centrul orașului, acolo unde blocurile în care stăteau fuseseră transformate în adevărate focare de infecție. Nici în strada Fabricii situația nu stă mai bine acum, multe dintre familii trăind în condiții greu de imaginat, fără venituri și cu toalete comune. Conducerea administrației locale face o nouă încercare de a accesa fonduri europene și a le oferi condiții mai bune acestor cetățeni. Săptămâna trecută, consilierii locali au aprobat proiectul „Reabilitarea şi modernizarea clădirilor cu destinaţie socială pentru populaţia cartierului urban defavorizat „zona Fabricii”, reabilitarea străzii Fabricii şi construire căi de acces la locuinţele sociale în municipiul Roman”, proiect ce urmează a fi depus pe Programul Operaţional Regional 2014 – 2020.

„În cadrul acestui proiect, se propune reabilitarea a patru construcţii situate în Strada Fabricii, care funcţionează în prezent drept adăposturi sociale, clădiri care, prin reabilitare, să asigure un trai decent şi confortabil persoanelor ce le vor utiliza. Fiecare construcție cuprinde: 4 x 52 spații locuințe sociale; 8 accese, din care 6 pe fațadele principală și secundară și 2 pe fațadele laterale. Clădirile vor fi recompartimentate, pentru obținerea a câte 28 de adăposturi / corp, rezultând în total 112 adăposturi pe cele 4 corpuri existente. Spațiile de locuit nou amenajate – adăposturi sociale vor fi formate, pe fiecare corp, din 22 unități de locuit cu două camere, având suprafața utilă de 57,30 mp și 6 unități de locuit cu o cameră, având suprafața utilă de 43,64 mp. Totodată, se vor reabilita şi moderniza drumurile aferente acestor clădiri respectiv”, au declarat reprezentanții Primăriei municipiului Roman. Proiectul ar urma să aibă valoarea totală de e 14.737.104,22 lei (inclusiv T.V.A.), din care contribuția municipiului Roman ar fi de 309.479,19 lei.

În 2016, administrația locală a mai făcut o încercare pentru a reabilita zona, depunând un proiect pentru obținerea finanțării direct de la Comisia Europeană de la Bruxelles. Proiectul era construit pe trei componente: înfiinţarea de panouri fotovoltaice, a unui centru de prelucrare a deşeurilor şi folosirea noilor produse rezultate din prelucrarea deşeurilor de materiale de construcţii. Centrul de prelucrare a deşeurilor provenite din materiale de construcţii urma să funcționeze cu ajutorul panourilor solare, dar, în același timp, la el să aibă acces, ca loc de muncă, locuitorii din Strada Fabricii. În plus, cu  materialele de construcţie produse în acest centru urmau să fie reabilitate şi extinse camerele din locuinţele sociale pentru populaţia săracă din strada Fabricii. Proiectul, estimat la 5 milioane de euro, nu a fost declarat eligibil.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0