Până pe 31 martie, părinții copiilor de grădiniță vor trebui să hotărască unde se vor ține cursurile: în școală sau în grădiniță. Clasa pregătitoare rămâne obligatorie, dar, în mod excepțional, în acest an se va permite și înscrierea copiilor de șapte ani direct în clasa I, chiar dacă nu au frecventat clasa pregătitoare.
Clasa pregătitoare rămâne obligatorie, dar părinții vor fi consultați, până pe 31 martie, asupra locației în care doresc să se desfășoare cursurile: la școală sau la grădiniță. Indiferent de locație, programa va fi aceeași pentru toți copiii, iar la clasă vor preda cadre specializate pentru învățământul primar. Ministerul Educației Naționale a făcut public acordul pe care l-a încheiat cu federațiile sindicale și cu Federația națională a asociațiilor de părinți din învățământul preuniversitar, privind organizarea clasei pregătitoare în anul școlar 2013-2014. Acordul mai conține câteva precizări importante referitoare la înscrierea în clasa pregătitoare și la desfășurarea activității.
Astfel, deși, în acest an, ar fi trebuit să se organizeze doar înscrieri la clasa pregătitoare, acesta fiind primul nivel al ciclului de învățământ primar, copiii care sunt mai mari de 7 ani se vor putea înscrie direct în clasa I, chiar dacă nu au parcurs cursurile clasei pregătitoare. Pentru aceasta, va fi emis un ordin special de ministru. S-a stabilit ca înscrierea copiilor să fie făcută în funcție de vârsta acestora la data de 31 august 2013. Copiii care au vârsta cuprinsă între 6 și 7 ani se vor înscrie obligatoriu la clasa pregătitoare. Copiii cu vârsta mai mică de 6 ani se vor putea înscrie în clasa pregătitoare, în urma unei evaluări specifice, iar copiii de 7 ani se vor putea înscrie direct în clasa I. Modalitatea de înscriere va fi făcută publică până la 31 martie. Se preconizează ca aceasta să lase părintelui libertatea de a alege între școala de circumscripție, unde locul va fi garantat, și o altă unitate școlară, departajarea candidaților urmând a se face în baza unor criterii obiective.
Ministerul Educației garantează continuarea investițiilor în vederea soluționării tuturor problemelor legate de mobilier, dotări cu materiale didactice, conexiune la internet sau dotarea cu toalete adaptate vârstei copiilor. Suma preconizată pentru mobilier școlar este de 16 milioane de lei, la care se vor adăuga 8 milioane de lei pentru materiale didactice și alte sume din bugetul administrației locale. Ministrul Remus Pricopie va avea joi, 31 ianuarie, o videoconferință cu inspectorii școlari generali din țară, în cadrul căreia vor fi făcute mai multe precizări.
Comentarii