Prima paginăSocial

Listă de aşteptare la cursurile de alfabetizare

Dimensiune text

12 „boboci” cu vârste cuprinse între 12 şi 30 de ani vor începe, la 1 februarie, cursurile clasei I în cadrul programului „A doua şansă”. Pentru că numărul cererilor depuse în cadrul programului a depăşit numărul de locuri alocate, viitorii şcolari stau pe lista de aşteptare din luna octombrie. 

La 1 februarie va suna clopoţelul pentru 12 elevi de clasa I. Elevii nu mai sunt chiar boboci, ei depăşind cu mult vârsta potrivită pentru învăţământul primar, iar cursurile le vor urma în cadrul programului de şcolarizare „A doua şansă”. Marea majoritate a celor care vor merge la şcoală de la 1 februarie aşteaptă acest moment încă din toamnă, când s-au înscris pentru acest gen de cursuri. Pentru că numărul cererilor depăşea numărul locurilor aprobate prin planul de şcolarizare, „debutanţii” au fost amânaţi pentru 1 februarie, dată la care, conform regulamentului de desfăşurare a acestui tip de şcolarizare, este posibilă începerea cursurilor.

alfabet 02„Pentru învăţământul primar am avut, în toamnă, la începutul anului şcolar, 35 de solicitări. Pentru că am avut aprobare doar pentru o grupă, am fost nevoiţi ca, pentru cursurile care încep la 1 octombrie, să-i primim doar pe cei care aveau continuitate, iar pe cei care doreau să se înscrie în clasa I să-i amânăm pentru luna februarie, când se vor elibera locuri, odată cu absolvirea clasei a IV-a de către o parte dintre elevi”, a spus profesoara Ana Luca, director adjunct la Liceul cu Program Sportiv din Roman, instituţie care patronează organizarea acestui tip de program.

Elevii care aşteaptă, în acest moment, absolvirea colegilor mai avansaţi, pentru a prinde rând la cursurile de alfabetizare au vârste cuprinse între 12 şi aproape 30 de ani. Aşa cum reiese din dosarele lor de înscriere, unii nu au terminat nici clasa I, alţii au fost sporadic la şcoală în clasa I şi a II-a, silabisesc, dar nu ştiu să scrie. Cei mai mulţi dintre ei provin din familii cu probleme sociale, dezorganizate, o parte dintre cursanţi fiind de etnie rromă. Elevii înscrişi în învăţământul primar la „A doua şansă” beneficiază şi de sprijinul Fundaţiei Umanitare „Pacea”. Elevii, indiferent de vârstă, primesc o masă caldă înainte de începerea cursurilor şi, în funcţie de orar, sunt angrenaţi şi în activităţi din categoria celor denumite generic extraşcolare: ateliere de dezvoltare personală, lecţii de comportare şi de igienă personală.

COMENTARII

WORDPRESS: 0