Liceul „Vasile Sav”, reprezentat în cadrul vizitei de proiect Erasmus+ pe malul râului Bistrița, în Bulgaria

HomeSocial

Liceul „Vasile Sav”, reprezentat în cadrul vizitei de proiect Erasmus+ pe malul râului Bistrița, în Bulgaria

 

 

De curând, Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman a fost reprezentat la o nouă reuniune de lucru din cadrul proiectului strategic Erasmus+ „ Să observăm râurile și lacurile, să protejăm ecosistemele acvatice de apă dulce … să ne îmbunătățim atitudinile și comportamentele față de mediul înconjurător!”, în care școala este partener alături de școli din alte zece țări europene. Întâlnirea a avut loc în Bulgaria, la Blagoevgrad, vechi oraș din sud-vestul țării, aproape de granița cu Macedonia. Din partea liceului romașcan a participat profesor Adriana Drăghici, coordonatorul național al proiectului. Reuniunea de proiect a fost organizată de Ezikova gimnazia „Acad. Lyudmil Stoyanov” , liceu specializat în studiul limbilor străine.

Prima zi a întâlnirii a debutat cu vizitarea interesantului Muzeu al apei și a stației de epurare a apei din Blagoevgrad. A urmat întâlnirea cu direcțiunea școlii și cu colectivul de cadre didactice cu care s-a făcut un schimb de informații legate de sistemele de învățământ din școlile reprezentate. Premiate de curând pentru rodul preocupărilor lor, două eleve ale școlii au prezentat proiectul „Până când?”, legat de analiza purității apei din cele șapte lacuri din Parcul național Rila, aflate în mare pericol datorită poluării. Tinerii veniți din țările partenere au fost apoi antrenați în realizarea unor hărți intelectuale pe tema „Apa”.

În a doua zi, un grup de cercetători a făcut o prezentare a Parcului național Rila și a apelor din zona Rila. A urmat întâlnirea cu oficialități din primăria Blagoevgrad, care s-au arătat încântate de ideea proiectului și au oferit informații despre preocuparea pentru păstrarea calității apei râului Bistrița care străbate orașul Blagoevgrad și pentru derularea de proiecte de colaborare europeană. Revenind în școală, participanții la reuniune și-au prezentat materialele legate de activitățile desfășurate pentru studiul mediilor acvatice din țările pe care le reprezintă. Din partea României, s-a prezentat modalitatea prin care elevii Liceului „Vasile Sav” au marcat Ziua Internațională a apei, sărbătorită pe 22 martie.

Următoarea zi a fost dedicată tradițiilor bulgare legate de apă: sfințirea apei și ritualuri de onorare a apei, element vital pentru existența plantelor și animalelor. Au fost prezentate portul popular bulgar și unele elemente de gastronomie veche specifică zonei.

„În a patra zi, a fost organizată o excursie pe tema «Apa în regiunea Sandanski – Roupite – Melnik» ocazie cu care participanții au vizitat și ruinele străvechii așezări trace Heraclea Sintica, întemeiată de Filip al II-lea al Macedoniei. Cetatea a avut rol strategic și a fost reședința de vară regelui și suitei sale. La Roupite, unde există izvoare de apă termală s-au făcut determinări ale pH-ului și a concentrației de oxigen din aceste ape. Cochetul Melnik, cel mai mic oraș al Bulgariei, situat la granița cu Macedonia, este un adevărat muzeu al tradițiilor populare și se mândrește cu Casa Bizantin, una dintre cele mai vechi construcții civile din Balcani, și cu cele 96 de clădiri declarate monumente istorice. Zona este cunoscută și pentru calitatea vinurilor pe care le produce. A urmat vizitarea mănăstirii Rozhen, păstrătoare a unor icoane extrem de vechi și a unor picturi murale de rară frumusețe. Tot aici este demn de remarcat fenomenul Piramidelor de lut , spectaculoase coloane roșiatice de diferite forme.

În ultima zi a vizitei s-a participat la activități practice conduse de specialiști ai Academiei de Științe a Bulgariei care au prezentat modalități de studiu a faunei râurilor. A urmat o excursie la mănăstirea Rila, considerată a fi unul dintre cele mai importante monumente culturale, istorice și de arhitectură din Bulgaria”, a precizat profesor Adriana Drăghici.

Săptămâna de lucru s-a încheiat prin acordarea certificatelor europass și a atestatelor de prezență tuturor participanților și cu discutarea unor detalii legate de următoarea vizită de proiect. Întâlnirea din Blagoevgrad a prilejuit contactul cu elemente de cultură balcanică cu deosebit impact și cunoașterea unor tradiții în care descoperim linii comune cu cele românești dar și specificități explicate prin complexul traseu istoric urmat de poporul bulgar.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Erasmus+.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0