HomeSocialEducatie

Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” îşi serbează patronii

Sfinţii Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur sunt întemeietorii teologiei şi învăţământului creştin la nivel academic.

Cei trei mari ierarhi ai bisericii creştine – Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur – sunt prăznuiţi de Biserica Ortodoxă Română în aceeaşi zi, pe 30 ianuarie. Ei sunt întemeietorii teologiei şi învăţământului creştin la nivel academic. Toţi trei au avut o mare contribuţie în lupta pentru păzirea dreptei credinţe. Învăţătura lor ortodoxă se păstrează până în zilele noastre, motiv pentru care secolul al IV-lea al erei creştine a fost denumit „secolul de aur al creştinismului”.

ierarhi 02Sfântul Vasile a fost îndrumător al călugărilor şi păstor al mirenilor. A fost numit, în anul 370, arhiepiscop al Cezareei, fiind primul ierarh care a înfiinţat, pe lângă biserică, aziluri şi spitale pentru cei săraci şi neputincioşi.

Sfântul Grigore Teologul s-a născut în jurul anului 328, în cetatea Nazians, şi a studiat la cele mai importante şcoli ale vremii. A fost un orator neîntrecut, care ţinea foarte mult la viaţa duhovnicească şi la poezia creştină, iar o vreme a fost patriarh al Constantinopolului.

Sfântul Ioan Gură de Aur, patriarh al Constantinopolului, s-a născut în anul 344, iar în calitate de patriarh a avut o activitate neîntreruptă pentru răspândirea credinţei. Alături de Vasile cel Mare, a pus un accent deosebit pentru desăvârşirea Sfintei Liturghii din vremea aceea.

Tradiţia populară spune că, în această zi, bolnavii trebuie să se roage pentru sănătatea lor, deoarece cei trei ierarhi sunt consideraţi „doctori vindecători”. Este o zi a reconcilierii, când cei certaţi pot iniţia proiecte comune.

Cei trei ierarhi sunt cinstiţi în mod deosebit, fiindu-le ridicate lăcaşuri de cult în toată ţara. Lăcaşul de cult din satul Recea, Protopopiatul Roman, a fost construit în 1936, pe locul bisericii vechi, din lemn, care a fost adusă, în 1866, din satul Tabăra, aşa cum reiese din documentul găsit în piciorul Sfintei Mese, la sfinţirea noii biserici, pe 13 decembrie 1936, de către arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul.

Cei trei ierarhi au luptat pentru păzirea dreptei credinţe

La 30 ianuarie, toate instituţiile de învăţământ teologic din ţară îşi sărbătoresc patronii. Cei trei ierarhi sunt unii dintre cei mai mari învăţători şi păstori ai Bisericii. Când vorbeşte despre sfinţii trei ierarhi, Biserica spune că Sfântul Vasile cel Mare este mâna care lucrează, Sfântul Grigorie Teologul este mintea care gândeşte, iar Sfântul Ioan Gură de Aur este gura care vorbeşte. Prin aceste trei caracterizări, Biserica nu îi separă, ei fiind văzuţi ca trei lucrări exemplare pentru viaţa Bisericii.

Pentru a recunoaşte importanţa operei celor trei mari ierarhi pentru teologia ortodoxă, Congresul Facultăţilor de Teologie din Atena, desfăşurat în 1936, a decis ca ei să devină patronii spirituali ai instituţiilor de învăţământ teologic din întreaga lume. Printre instituţiile care îşi sărbătoresc patronii se numără Liceul Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec” din Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 0