HomeEducatie

Liceenii nemțeni vor BAC diferențiat și note la probele orale

70% dintre liceenii nemțeni au răspuns la chestionarul Ministerului Educației privind examenul de bacalaureat. Cei mai mulți dintre ei s-au pronunțat pentru bacalaureat diferențiat și reintroducerea notelor la probele orale.

 

Elevii de liceu din județul Neamț doresc bacalaureat diferențiat. Aceasta este concluzia care se desprinde din analiza datelor obținute după aplicarea chestionarului trimis de Ministerul Educației referitor la tipul de bacalaureat pe care elevii vor să-l susțină în anii următori.
Participarea elevilor nemțeni la această consultare a fost foarte bună, mai mult de 70% dintre elevii de liceu, și același procent s-a înregistrat și printre părinții care au răspuns la întrebările din chestionar. Faptul că au fost mulți participanți denotă preocuparea pentru examen, atît în rîndul elevilor, cît și al părinților. Părerile participanților la chestionar au fost împărțite, în general s-au arătat dornici de schimbare elevii de la liceele tehnologice, care au solicitat introducerea disciplinelor de specialitate„, a spus inspectorul școlar Eugen Dinu Vasiliu, responsabil cu activitatea educativă.

O parte distinctă a chestionarului viza propunerile elevilor și ale părinților pentru structura examenului de bacalaureat. Conform datelor sintetizate la Inspectoratul Școlar Județean Neamț, cei mai mulți dintre elevi doresc diferențierea gradului de dificultate la proba de limba și literatura română (scris), între profilul real și cel umanist, dar și diferențierea subiectelor la matematică, în funcție de numărul de ore alocate pentru studiul disciplinei, și subiecte mai ușoare pentru elevii de la profilurile umaniste la proba de competențe digitale. O altă solicitare venită atît din partea elevilor, cît și a părinților acestora vizează revenirea la evaluarea cu note pentru probele orale, care să fie luate, apoi, în calcul la stabilirea mediei finale a examenului de bacalaureat.

În funcție de profilul și filiera la care studiază, elevii s-au pronunțat și pentru o programă școlară la disciplinele de examen adaptată la nevoile pregătirii în domeniul/specializarea fiecărui elev. Elevii mai doresc descongestionarea programelor școlare, înlocuirea matematicii, la filiera tehnologică, cu module de specialitate și nu cu fizica, chimia sau biologia, eliminarea camerelor video din timpul examenelor, reducerea perioadei în care se desfășoară probele de competențe, iar structura bacalaureatului să nu se mai modifice de la an la an și să fie cunoscută liceenilor încă din clasa a IX-a.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • cititor 11 ani ago

    Si admitere la facultate daca se poate. Ca multi luau 10 la oral si 6 la scris