HomeEducatie

Liceeni de 2 și 3

Rezultatele proaste obținute la examenul de bacalaureat din acest an de absolvenții liceelor tehnice se vor repeta și în următorii patru ani, cel puțin, spun profesorii de liceu. Afirmația lor are la bază rezultatele obținute de elevi Evaluarea națională. Profesorii consideră că revenirea la învățămîntul profesional și la școlile de meserii reprezintă o soluție pentru cei care nu pot face față exigențelor de la liceu.

 

După ce s-au uitat în „ograda proprie”, pe listele cu absolvenți de liceu repartizați în urma admiterii computerizate de vineri, 13 iulie, directorii unităților de învățămînt cu cele mai slabe rezultate la bacalaureatul 2012 nu au nici un motiv de bucurie.

La Colegiul Tehnic „Danubiana”, de exemplu, doar unul din cei 28 de candidați admiși la specializarea Industrie textilă și pielărie a reușit să obțină medie peste 5 la Evaluarea națională, cei mai mulți din cei 27 de colegi ai săi avînd note cuprinse între 1 și 3 la matematică. „Nu cred că, în patru ani de zile, alături de colegii mei, vom putea scoate din ei bacalaureați. Notele acestea înseamnă lacune foarte mari în cunoștințele lor, care nu vor putea fi recuperate în condițiile în care în liceu au de învățat alte și alte noțiuni, care ar trebui să se așeze pe ceea ce ei au fundamentat pînă acum. E ca și cum i-ai cumpăra unui copil bicicletă și l-ai obliga să învețe să meargă, fără să te intereseze dacă vrea să învețe să meargă pe bicicletă sau dacă are abilitățile necesare. Nu este suficient să oferi posibilități, este obligatoriu ca și de partea cealaltă să existe dorința și posibilitatea de a folosi oportunitățile. Elevii nu au motivație să învețe și pentru că o diplomă nu le mai garantează un loc de muncă, dar și pentru că nu mai sînt obligat să ia cel puțin nota 5 pentru a fi admiși la liceu„, a spus profesoara Cristina Avădănii, director la Colegiul Tehnic „Danubiana”, ai cărui elevi au înregistrat o promovabilitate sub 10% la examenul de bacalaureat recent încheiat.

Situația nu este cu mult diferită nici la Liceul Agricol „Ion Ionescu de la Brad”. Pe cele 28 de locuri au fost repartizați 18 absolvenți de gimnaziu, dintre care doar doi au reușit să ia note peste 5 la probele Evaluării naționale. „Dacă cineva își imaginează că, peste patru ani, acești elevi vor promova examenul de bacalaureat, se înșeală. Nu sper ca această generație să obțină mai mult decît au obținut generațiile care au dat examenul de bacalaureat înaintea lor„, a spus profesorul Liviu Ciubotaru, directorul Liceului Agricol „Ion Ionescu de la Brad”, liceu care nu a avut nici un candidat care să treacă examenul de bacalaureat.

În opinia profesorul Liviu Ciubotaru, rezultatele la examenul de bacalaureat și calitatea sistemului de învățămînt se vor schimba atunci cînd învățămîntul va fi restructurat. „Avem nevoie de învățămînt teoretic pentru cei care pot și care doresc să învețe, să urmeze facultăți, avem nevoie de învățămînt vocațional pentru acei elevi care au calități deosebite într-un anumit domeniu și vor să le valorifice, și avem nevoie de învățămînt tehnic, atît cu nivel liceal, cît și nivel de școli profesionale. În domeniul agricol, cea mai mare căutare o au absolvenții de nivel mediu. Nu poți să pui un elev care știe română și matematică de 2 și 3 să învețe la liceu și să te miri, apoi, că nu a promovat examenul de bacalaureat. În mod normal, acești elevi ar trebui să urmeze cursuri pentru calificarea într-o meserie„, a spus directorul Liviu Ciubotaru.

Elevilor care au încheiat clasa a IX-a le-am oferit posibilitatea de a se înscrie la școli profesionale, dar rezultatul nu a fost cel scontat, pentru că, odată admiși la liceu, elevii au refuzat alternativa școlilor profesionale„, a mai spus profesoara Cristina Avădănii.

Comentarii

WORDPRESS: 5
  • andrei 12 ani ago

    SFAT ! Evitati liceul 4 Zis Danubiana .SIngurul motiv Profesori slab pregatiti ,exceptia a fost Doamna Monac in rest apa si pamant cu respect Andrei fost 12 c

  • cetatean 12 ani ago

    Nu este numai lic4 domnule Andrei , mergi si vezi ce carte se face la renumitul liceu CNRV- cum pune note doamna prof. Chereji, cum preda doamna Plosca,biologia care ne lasa reci, cum se preda MATE de unele doamne si ce liniste este la ore sa fi mers in sem II la o ora de mate si nu-ti mai trebuie CNRV, dar nu vede nimeni ca este doar CNRV SI IN PLUS AU AVUT CONTROL LA CARE AU IESIT FFFFFFFFFFFFFFF B, dar elevii merg toti la meditatii- de aici sunt rezultatele la renumitul CNRV

  • Vladimir 12 ani ago

    Atata vreme cat profilul industrie usoara va fi mentinut in oferta Lic. 4, precum si altele care nu atrag elevii , ci sunt doar pentru a asigura catedrele anumitor ingineri , aceasta unitate scolara va cobori pana la disparitie.Este o mare greseala ca la sefia scolii este o inginera. Ea nu este interesata decat sa aiba acele profiluri care sa-i asigure atat catedra ei , in ipoteza ca va fi matrasita , cat si anumitor colegi ingineri , apropiati ei .Pacat ca se duce de rapa un liceu , alta data de un bun prestigiu , cel mai bun dintre liceele industiale romascane .

  • Nelamurire 12 ani ago

    Dacă acești copii intra la liceu cu note de 2 si 3, apoi la bac iau tot 2 si 3, mă lamureste cineva cum trec la aceste materii in cei 4 ani de liceu?

  • Foarte repede si liceul V.Sav va ajunge in situatia lic.Danubiana,mai ales ca,urmare a dezinteresului conducerii,a disparut profilul mate-info.