Prima paginăSocialEducatie

Liceeni cu loc „rezervat” la universități din Europa

Dimensiune text

Termenul limită de înscriere la universităţile din Anglia este 15 ianuarie. Liceenii aplicanţi au fost deja admişi la universitate, singurul prag care le mai rămâne de trecut fiind examenul de bacalaureat.

Chiar dacă sunt abia la mijlocul ultimului an de liceu, câţiva liceeni romaşcani au deja locul rezervat la universităţi din Marea Britanie. Singurul prag pe care îl mai au de trecut îl reprezintă examenul de bacalaureat, pe care trebuie să îl treacă cu cel puţin media 9, limita minimă impusă de cele mai multe dintre universităţile din afară.

Raluca Costin, elevă în clasa a XII-a A la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, a aplicat la cinci universităţi din Marea Britanie, la King’s College, University of Birmingham, University of Manchester, London School of Bussines şi University of Nottingham. A primit deja răspuns afirmativ de la trei dintre acestea, iar până la sfârşitul lunii ianuarie trebuie să se prezinte la interviul organizat de Universitatea din Manchester. Alegerea finală o va face după ce va primi răspuns de la toate universităţile către care a trimis aplicaţii şi după ce va trece şi examenul de bacalaureat. Dorinţa de a face studii în afara graniţelor ţării a avut-o încă de când a intrat la liceu, domeniul de studiu ales fiind IT & business. „M-am decis pentru o facultate din străinătate pentru că nu-mi place sistemul de învăţământ din România. Sunt o fire care gândeşte liber şi nu-mi place să învăţ pe de rost, sau să învăţ lucruri care nu au nicio legătură cu domeniul meu, aşa cum ştiu de la prietenii mei că se studiază în universităţile româneşti. Am ales o universitate din Anglia pentru că îmi doresc un job mai bun şi un viitor mai bun decât cel la care aş avea acces studiind în România”, spune Raluca Costin.

Raluca Rusoiu este elevă la „Roman-Vodă”, la profilul ştiinţele naturii, dar a ales pentru facultate domeniul PR, la o universitate din Anglia. A primit deja răspuns afirmativ de la Univesităţile din Bournemouth, Sheffield şi Worcester şi este în aşteptarea răspunsului de la alte două universităţi din Mare Britanie. „Am dorit să studiez în străinătate pentru că ştiu că, odată terminate studiile, voi avea mai multe oportunităţi de angajare şi pentru că ştiu că în universităţile din străinătate se face mult mai multă practică decât în România. Eu mi-am dorit întotdeauna un job în care să călătoresc mult, să am posibilitatea de a cunoaşte oameni noi. Am avut şansa de a fi în echipe de proiect care au avut parteneri în multe ţări din Europa şi  cred că şi asta mi-a influenţat modul de a gândi şi stilul de viaţă”, spune Raluca Rusoiu.

Chiar dacă nu a primit, încă, răspuns de la toate universităţile către care a trimis eseul motivaţional şi scrisoarea de recomandare, Raluca s-a hotărât deja asupra programului de studii al Universităţii din Bournemouth. „Studiile durează patru ani, din care un an este dedicat exclusiv activităţii practice, pe care o voi desfăşura ca şi cum aş fi angajata unei firme care va fi aleasă dintre partenerii facultăţii. Aceasta ar putea fi rampa de lansare pentru jobul pe care îl voi avea după absolvire”, spune Raluca Rusoiu. În ceea ce priveşte cheltuielile necesare pentru acoperirea taxelor de şcolarizare şi a cheltuieilor de întreţinere, Raluca spune că va apela la un împrumut guvernamental, care poate ajunge la 12.000 de lire sterline pe an.

Alexandru Chiriac, elev la „Roman-Vodă” la matematică – informatică, are în vizor, de asemenea, cinci universităţi din Anglia, recunoscute pentru programele de studii în domeniul informaticii: Cambridge, Imperial College of London, University College of London, University of Birmingham şi University of Bristol. Când a ales universităţile, a luat în calcul poziţia acestora în topul universităţilor din lume. Ultimele trei din lista sa de priorităţi l-au acceptat deja, doar bacalaureatul despărţindu-l, în acest moment, de statutul de student. „Consider că, studiind la o universitate din Anglia, o ţară recunoscută ca fiind o ţară puternică, am mult mai multe şanse de a ocupa mai târziu un loc de muncă care să-mi ofere posibilitatea unor condiţii bune de trai, respect, civilizaţie”, spune Alexandru Chiriac.

Eseu motivaţional şi scrisoare de recomandare

UCAS este platforma naţională on-line prin care elevii aplică pentru un program de licenţă în Marea Britanie şi prin intermediul căreia primesc răspunsurile oficiale de la universităţi. Primul pas important este alegerea programelor de studiu, pentru că, pentru a avea o aplicaţie reuşită, candidaţii trebuie să ştie din timp cum să îşi motiveze alegerea, ce criterii de eligibilitate trebuie satisfăcute şi de la cine trebuie să ceară o scrisoare de recomandare.

Al doilea pas este aplicaţia propriu-zisă, care cuprinde mai multe secţiuni, una dintre cele mai importante fiind eseul motivaţional. Eseul reprezintă cartea de vizită, piesa de rezistenţă a aplicaţiei. La fel de importantă este şi scrisoarea de recomandare, care trebuie să vină din partea unui profesor care îl cunoaşte foarte bine pe aplicant. Scrisoarea şi eseul au rolul de a-l individualiza pe aplicant dintre miile de aplicanţi care vizează acelaşi program.

În cea de-a treia etapă, candidaţii vor primi răspunsurile oficiale din partea universităţilor. La unele universităţi este necesară şi prezentarea la interviu, iar la cele mai multe rezultatul testului de limbă engleză poate fi prezentat la momentul începerii cursurilor, şi nu la momentul depunerii aplicaţiei. Este bine de ştiut că deadline-ul pentru universităţile din Anglia este 15 ianuarie, deci demersurile pentru admitere trebuie începute încă din clasa a XI-a.

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • moldovean 6 ani

    nu-mi place sistemul de învăţământ din România??????????????????????
    un job mai bun şi un viitor mai bun decât cel la care aş avea acces studiind în România”,??????????????????
    FRUMOS CA SUNTEM ROMANI

  • neica nimeni 6 ani

    Ce sa-i ceri ? acestei tinere? cand vezi ce idei are? NIMIC!!