HomeRural

Legumele marca Oniceni, pe mesele romaşcanilor

Sătenii din satele Gorun şi Valea Enei s-au orientat pentru cultivarea legumelor în solarii.

 

 

Câteva familii din satele Gorun şi Valea Enei, comuna Oniceni, oferă comunităţii o lecţie de curaj. Departe de oraş, fără şanse prea multe de a-şi găsi un loc de muncă în comună, la oraş sau în alte locuri din afara ţării, oamenii au înţeles că singurul profit pe care îl pot scoate este din agricultură. Fiind o zonă deluroasă, cu terenuri nu tocmai propice tuturor categoriilor de culturi, câteva familii s-au orientat înspre cultivarea legumelor în solarii, atât pentru nevoia personală, dar şi pentru valorificarea produselor obţinute.
„Pe lângă apicultură, localnicii au început să vadă cu ochi buni legumicultura. Practicarea acestor culturi nu este ieftină şi nici la îndemâna oricui, dar este singura posibilitate de a crea o sursă de venit pentru familie, în condiţiile în care în comună nu există niciun investitor care să fi creat locuri de muncă”, explică Ioan Duminică, primarul comunei Oniceni.

Interesul pentru acest domeniu vine şi din faptul că legumele produse în sistem ecologic reprezintă o alternativă tot mai căutată din partea cumpărătorilor.

Deşi distanţa dintre Roman şi satele comunei Oniceni este de aproape 40 kilometri, sătenii care s-au încumetat să practice creşterea legumelor în sol protejat au eliminat grija desfacerii produselor. „În fiecare duminică, în comuna Oniceni se organizează un târg săptămânal, unde producătorii din comună, dar şi cei din zonele limitrofe, vin cu marfă spre vânzare. Suntem siguri că, pentru aceste legume ecologice, romaşcanii vor bate drumul până la Oniceni pentru a le cumpăra”, a spus primarul comunei Oniceni.

Cei care au început afacerea anul trecut au folosit, pentru a-şi vinde produsele, şi o veche metodă de marketing. „Oamenii îşi pun marfa şi cântarul în căruţă şi o pornesc la drum pe uliţele satelor”, spune primarul comunei Oniceni.

Interesul tot mai crescut pe care îl arată sătenii pentru cultivarea legumelor determină autorităţile locale să-i înveţe pe oameni că legumicultura se poate face nu numai cu bani din bugetul personal, ci şi cu fonduri europene. „Ne propunem să popularizăm, în rândul localnicilor, oportunităţile pe care le au în depunerea unor proiecte cu finanţare europeană pentru cultivarea legumelor în spaţii protejate, mai ales că există condiţii pentru ca domeniul să se dezvolte”, a spus primarul Duminică.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • gogu 9 ani ago

    S-au orientat taranii datorita conditiilor. Acum au posibilitatea sa irige culturile ca au apa la robinet trasa in curte de vajnicul primar Duminica. Bani primiti de la U.E