Home

Legendele romaşcane ale sporturilor de iarnă

Gheorghe Maftei şi Costel Petrariu au fost romaşcanii care au participat şi cucerit medalii la jocurile olimpice de iarnă.

Romanul a dat două nume mari ale sportului, care au scris istorie la jocurile olimpice de iarnă. Deşi fac parte din generaţii diferite, Gheorghe Maftei şi Costel Petrariu au marcat timpul lor prin rezultatele obţinute şi ne-au făcut să ne simţim mândri.

Gheorghe Maftei s-a născut în anul 1939, în comuna Siret-Mogoşeşti din judeţul Iaşi, dar s-a stabilit la Roman, în anul 1956. Elev al profesorului Constantinescu Nehoi, Gheorghe Maftei a făcut atletism, înscriindu-se în probe de fond (1.500 de metri, 3.000 de metri, maraton şi marş) şi obţinând clasări în primii patru la toate concursurile la care a participat. De la Roman a plecat la Clubul CCA Bucureşti. În anul 1960, a participat la o reuniune atletică la Poiana Braşov, găzduită de o pistă aflată în vecinătatea unei pârtii de bob. Din acel moment a lăsat cursele de atletism pentru cursele pe gheaţă, devenind, în acelaşi an, campion naţional la bob 2 persoane. În anul 1961, Gheorghe Maftei a adus bobul şi la Roman, realizând, în premieră, o instalaţie pentru concursurile de bob. Împreună cu Ion Panţuru, a obţinut, în 1962, medalia de aur la Campionatele Mondiale de la Innsbruck, din Austria. Doi ani mai târziu, cei doi au ocupat locul IX la Jocurile Olimpice de la Innsbruck. După olimpiadă, Gheorghe Maftei şi Ion Panţuru au concurat la probele de bob 4 persoane, alături de Nicolae Neagoe şi Petre Hristovici, şi au câştigat aurul la Campionatul European din 1967, desfăşurat la Moritz, în Elveţia. A trecut în lumea celor drepţi în anul 2006.

Ștafeta a fost preluată de Costel Petrariu, născut în anul 1959, în comuna Dulceşti. Subinginer la Antrepriza de construcţii-montaj şi reparaţii în industria chimică la Săvineşti, Costel Petrariu a fost şi un sportiv polivalent. Legitimat la Clubul Atletic Roman, a practicat fotbalul, boxul şi atletismul. A fost remarcat în perioada stagiului militar pentru calităţile sale fizice deosebite şi startul în forţă, la probele de sprint. Costel Petrariu a fost selecţionat ca împingător în echipajul de bob 4  persoane al României, alături de Dorin Degan (pilot), Cornel Popescu şi Gheorghe Lixandru. La Jocurile Olimpice de la Albertville din 1992 (Franţa), echipajul de patru persoane cu Paul Neagu, Laszlo Hodoş, Laurenţiu Budur şi Costel Petrariu a obţinut locul XX. În anul 1984, echipajul de bob 2 persoane Dorel Degan – Costel Petrariu a ocupat locul III la Cupa Mondială de la Sarajevo (Iugoslavia), iar la JO de iarnă de la Sarajevo din 1984, locul VII. La Jocurile Olimpice de iarnă de la Calgary din 1988, echipajul format din Lakatos Nagy, Grigore Anghel, Florian Olteanu şi Costel Petrariu a ocupat locul XX. După încheierea activităţii competiţionale, Costel Petrariu s-a ocupat de pregătirea tinerelor speranţe.

Comentarii

WORDPRESS: 3
  • Denumirea corecta a comunei este Mogosesti-Siret

  • Bobul lui Gh.Maftei, a mai fost păstrat la I.M.R. o vreme…

  • Dan 9 ani ago

    O participare la Olimpiada este onoranta chiar daca te clasezi pe locul xx.Un alt merit pe care il are Costel Petrariu este acela ca, intr-o vara, a tinut piept la toti interlopii Romanului(smecheri,tigani,valutisti,smenari,etc) in sensul ca i-a batut prin Strandul Municipal de le-a sunat apa in cap.Unde nu mai apar si acum 2-3 tipi de aceeasi factura pentru a mai linisti apele in oras…