Prima paginăEducatie

Lecția navigării în siguranță pe net, predată la „Petru Poni”

Dimensiune text

Elevii de la Colegiul Tehnic „Petru Poni” au învățat marți, 5 februarie, lecția navigării în siguranță pe internet. Aceștia au participat la o discuție sinceră, sub „neticheta” „RESPLS”, despre pericolele care îi pândesc dincolo de ecranul calculatorului.

 

 

„RESPLS” („Respect, please!”) este un acronim cunoscut de toți utilizatorii internetului, folosit de fiecare dată când discuțiile pe net depășesc limitele acceptate.

Ziua Siguranței pe Internet este un eveniment inițiat și susținut de Comisia Europeană și care se desfășoară, în fiecare an, în februarie, având ca scop promovarea utilizării în lume a tehnologiei online și a telefoanelor mobile într-un mod mai sigur și mai responsabil, în special în rândul copiilor și al adolescenților. Internetul a devenit un mediu sui-generis la care copiii și tinerii s-au adaptat extraordinar și față de care unii părinți sau profesori încă mai întâmpină dificultăți de acceptare și integrare în viața lor cotidiană. Acest mediu, pe lângă beneficiile evidente, comportă, în lipsa unei informări corecte și a unei orientări adecvate, riscuri în fața cărora cei vulnerabili, în special copiii, le pot cădea victime. Am încercat să-i conștientizăm pe elevi că dincolo de avantajele incontestabile ale tehnologiei se ascund capcane. Copiii sunt foarte încântați de faptul că pot face schimb de fotografii, că numărul lor de prieteni virtuali crește exponențial, dar nu își dau seama că fotografiile de exemplu pot fi folosite și în alt scop de utilizatorii online sau că în spatele unui nume virtual se pot ascunde persoane care nu-și dau identitatea reală și nu sunt bine intenționate„, a spus profesoara Dana Păiuș, director adjunct al Colegiului Tehnic „Petru Poni”.

Elevii participanți la întâlnire au urmărit o prezentare în Power Pont și au vizionat câteva filme legate de pericolele care îi pândesc de după ecran, după care au participat la o dezbatere condusă de doi elevi, în cadrul căreia au răspuns cu sinceritate unor întrebări legate de navigarea sigură pe internet. Cei mai activi dintre ei au primit premii simbolice. „Campania va continua cu o întâlnire cu părinții copiilor, pe 19 februarie. Studiile arată că foarte puțini dintre părinți știu cât timp petrec copiii lor pe net și cu atât mai puțin știu pe ce site-uri navighează aceștuia. Din discuțiile purtate astăzi cu elevii, din răspunsurile pe care aceștia le-au dat, ne-am dat seama că mulți dintre ei își consideră părinții dușmani în ceea ce privește navigarea pe internet. La întrebarea «Cui nu ați dezvălui niciodată parola voastră?», cei mai mulți și-au indicat părinții. Tocmai de aceea, noi îi îndemnăm pe părinți și profesori să devină, la rândul lor, utilizatori de Internet și parteneri de dialog cu copiii și primii care le vor oferi sprijin când aceștia vor avea nevoie„, a spus profesoara Mihaela Ursachi, coordonatoarea activității.

Pe 26 februarie, elevii de la Colegiul Tehnic „Petru Poni” vor ieși în stradă pentru a împărți trecătorilor pliante despre folosirea în siguranță a internetului.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0