Prima paginăEducatie

La mulți ani, România!

Dimensiune text

In școlile din oraș au avut lor manifestări dedicate Zilei Naționale a României.

 

 

Ziua de 1 Decembrie a fost marcată în mod deosebit la Școala Gâdinți. Activitatea a debutat cu o prezentare a semnificației istorice și a importanței zilei de 1 Decembrie, urmată de o scenetă istorică și de un colaj de cântece patriotice și de poezii, recitate de elevi. Evenimentul s-a desfășurat într-un cadru deosebit, creat de desenele tematice și de expoziția de obiecte vechi donate școlii de bătrânii satului. Manifestarea care a avut loc pe 29 noiembrie face parte dintr-un proiect educațional care se va desfășura pe întreg parcursul acestui an școlar, „Pro istoria”, și care are drept scop să-i ajute pe elevi să descopere istoria și altfel decât în manual.

„Concepute ca o prelungire a demersurilor didactice, activitățile care depășesc ceea ce se face strict la ora de clasă au efecte benefice asupra actului educativ. Proiectul are drept scop dezvoltarea sentimentelor de prețuire și de respect pentru faptele și jertfa înaintașilor noștri. Teme istorice, precum Ziua Armatei, 1 Decembrie – Marea Unire, 24 Ianuarie – Unirea Principatelor Române, 9 Mai – Ziua Europei, propun elevilor implicarea în activități care să dezvolte sentimentul patriotic, să formeze o atitudine pozitivă față de eroii noștri. Elevii trebuie să învețe că istoria neamului românesc este ea însăși o lecție de viață, de voință și de iubire”, a spus profesor Luiza Hriscu, cea care coordonează activitățile proiectului alături de profesor pentru învățământul primar Mihaela Atodiresei.

 

Cea mai „tricolorizată” clasă

 

La Colegiul Național „Roman-Vodă”, Ziua Națională a fost sărbătorită printr-un moment artistic în cadrul căruia elevii au reconstituit scena rostirii discursurilor de la 1 decembrie 1918. Personaje ca Iuliu Maniu, Vasile Goldiș sau Iuliu Hossu au fost întruchipate de liceenii care au încercat să aducă în fața colegilor lor spectatori ceva din entuziasmul și frământările acelor zile. „Am ales să sărbătorim astfel Ziua Națională pentru că trebuie să le amintim mereu tinerilor ce s-a întîmplat la 1 Decembrie și care este semnificația acestei zile”, a spus profesorul Ovidiu Albert, care a organizat evenimentul.

Pentru elevii de la Colegiul Național „Roman-Vodă”, sărbătorirea Zilei Naționale a fost un bun prilej de a-și pune la încercarea creativitatea. În cadrul proiectului „Fii România”, fiecare clasă a fost invitată să demonstreze că este cea mai „tricolorizată clasă”. Clasele au fost fotografiate, urmând ca fotografiile postate pe site-ul școlii să fie votate și, în final, să fie aleasă cea mai reușită. „Am încurajat această idee venită din partea elevilor pentru că, astfel, am putut implica toate clasele, de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a. Elevii au fost deosebit de implicați și au venit cu tot felul de idei, unii și-au cumpărat haine sau și-au vopsit tricourile pentru a avea cea mai frumoasă clasă”, a spus profesoara Anda Nacu, diriginta clasei a XII-a F, inițiatoarea proiectului.

 

Vreau o țară luminoasă și colorată

 

Cu prilejul zilei de 1 Decembrie, au fost premiați câștigătorii concursului de fotografie „România altfel”, organizat de Asociația „Mușatinii”, care s-a adresat celor care cred în frumusețea oamenilor și a locurilor. Premiul I a fost decernat Elenei Maftei, de la clasa a XI-a H, pentru fotografia intitulată „Explozie”. „Am făcut această fotografie din balconul casei fără să mă gîndesc, inițial, să o trimit la concurs. Când am văzut îndemnul de a arăta cum vrem să arate România, am zis că asta este ceea ce-mi doresc: o Românie colorată și veselă, luminoasă, și nu una cenușie și apăsătoare”, a afirmat Elenei Maftei.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0