Prima paginăActualitate

„Jurnalul tânărului de succes”, din Săbăoani în Danemarca

Dimensiune text

Leonard Burcă, acum student în Danemarca, a publicat povestea vieții sale, „Jurnalul tânărului de succes”. Leonard studiază managementul afacerilor, lucrează, învaţă daneza şi îşi traduce cartea în limba engleză. El are un loc de muncă, de jumătate de normă, la primăria din Horsens. 

Leonard Burcă este un tânăr ambiţios, din Săbăoani. La doar 20 de ani, Leo studiază în Danemarca şi a publicat deja o carte, bazată pe propriile experienţe. Dorinţa arzătoare de a face ceva în viaţă şi de a deveni un om de succes îl călăuzeşte pe calea cea mai bună, transformările lui de până acum fiind spectaculoase şi într-o perioadă de timp foarte scurtă. 

Povestea succesului începe din clasa a noua

Leonard BurcăLeo, însă, n-a fost dintotdeauna aşa. Povestea frumoasă a început pe la jumătatea clasei a noua, când, după o întâmplare nefericită – decesul unei persoane apropiate -, a avut un soi de revelaţie. S-a aşezat, s-a liniştit şi, într-un moment de reculegere, a vorbit cu sine. S-a întrebat: „Eu încotro mă îndrept?”. Din momentul acela, viaţa lui s-a schimbat radical. A început să facă paşi mici către schimbare, implicându-se în varii proiecte şi acţiuni de voluntariat. Și-a strâns un portofoliu destul de consistent, care i-a uşurat traseul. S-a apucat foarte mult de citit, a citit zeci de cărţi şi sute de articole, pentru a-şi depăşi condiţia. Cu o ambiţie ieşită din comun, Leo a fost propriul lui profesor, un adevărat autodidact. A început prin a renunţa la proastele obiceiuri, şi-a schimbat anturajul şi a început să se gândescă din ce în ce mai mult la viaţa lui.

„Îmi place să-i ajut pe cei din jur foarte mult, dar, pentru a face asta, trebuie mai întâi să mă ajut pe mine, ca să-i pot ajuta şi pe ceilalţi. Știi, e ca masca de oxigen dintr-un avion: mai întâi ţi-o pui ţie, apoi i-o pui celuilalt. Altfel, mor şi eu şi moare şi persoana respectivă. Este o filosofie de viaţă după care mă ghidez, nu-mi aparţine, dar mă regăsesc foarte mult în ea şi am zis să o adopt”, ne-a împărtăşit Leo.

El știe că nimic nu se face fără sacrificii. A ales Danemarca pentru că poate studia gratuit. A fost contactat şi de alte universităţi de prestigiu, din SUA, Austria sau Anglia, însă le-a refuzat. „Deşi sună tentant când auzi «University of Pennsylvania», să ştii că nu e chiar aşa. Acolo, taxa anuală este de 30.000 de dolari şi eu nu-mi pot permite. Am preferat varianta cea mai sigură, chiar dacă, la celelalte universităţi cu taxă, banii se pot restitui după ce te angajezi”, ne-a mărturisit Leo.

În prima zi în Danemarca a dormit sub clar de lună

VIA University College

VIA University College

Aventura lui în Danemarca a început în luna septembrie 2013. Sprijinit de profesoara Cristiana Lehner, Leo a luat legătura cu studenţi români din Danemarca, pentru a se documenta despre viaţa, modul de studiu şi preţurile de acolo. S-a pregătit intens, şi-a pus engleza la punct şi a aplicat. Nu mică i-a fost mirarea când telefoanele au început să ţârâie din mai multe ţări.

„La începutul clasei a XI-a, m-am gândit să studiez în străinătate şi, atunci, am început să mă pregătesc intens. Am dat testul la limba engleză şi am lucrat verile în Italia, pentru a strânge bani. Datorită faptului că mi-am şlefuit engleza foarte bine, au început să mă sune universităţi din mai multe ţări”, spune Leonard.

Când a ajuns în Copenhaga, avea doar 18 ani şi nu ştia o boabă de daneză. A întâlnit un cuplu de bătrâni care vorbeau engleza şi care i-au spus cum să ia trenul către Horsens, oraşul unde se afla universitatea VIA University College. Și bătrâneii aveau aceeaşi destinaţie, aşa că în tren au început să converseze. Din discuţie în discuţie, danezii au aflat că nu are cu ce să ajungă la universitate, aşa că i-au propus să meargă cu maşina fiului lor. Ajunşi pe la 11 noaptea, toate uşile erau închise, deşi cineva trebuia să îl aştepte.

„M-am panicat, nu ştiam ce să fac. Singura mea variantă era aceea de a dormi noaptea sub clar de lună. M-au întrebat danezii ce am de gând să fac şi atunci mi-au propus să mă duc la ei acasă, fiindcă au o cameră de oaspeţi. Evident că am acceptat. A doua zi, la cămin m-a mai aşteptat o surpriză. Când am ajuns în apartament şi am aflat că trebuia să plătesc 1.550 euro – eu având numai 1.500 – m-am speriat cumplit, fiindcă ştiam că trebuie să plătesc numai 400. În fine, m-am descurcat, sora mea din Italia mi-a trimis 100 de euro. Astfel, m-am târât o lună de zile doar cu 50 de euro, bani de cheltuială. După o lună, cei doi bătrânei danezi mi-au propus să mă mut, temporar, la ei”, povestește studentul din Săbăoani.

A stat câteva luni, i-a ajutat în gospodărie şi, în vara anului 2014, s-a mutat iar singur. Între Leo şi familia daneză s-a creat o legătură specială, el numindu-i chiar părinţii lui adoptivi. Aceştia îl sprijină, în continuare, necondiţionat, dar, în Danemarca, tinerii sunt impulsionaţi să înveţe să se descurce singuri după 18 ani.

Jurnalul iniţial s-a transformat în roman

Leonard BurcăIdeea de a scrie şi a publica o carte a venit din dorinţa de a ajuta şi alţi tineri să-şi urmeze visurile şi să se autodisciplineze. Iniţial, cartea a fost scrisă sub formă de jurnal, în care Leo îşi nota activităţile din cursul săptămânii. Jurnalul a fost gândit ca un program strict, prin care reuşea să-şi facă ordine în gânduri şi care-l ajuta să-şi seteze priorităţile. „Jurnalul tânărului de succes” are trei părţi, fiecare reprezentând etape din viaţa lui şi modul cum s-a transformat. Este o carte despre familia lui, despre încercările din viaţa lui, despre probleme, dar şi despre cum s-a transformat radical.

„Cartea am terminat-o în primul an de facultate. Am scos 150 de exemplare, din banii mei, şi mă bucur că mi-a fost şi citită. Am vrut să fiu un sprijin pentru persoanele aflate în derută şi pot spune că unii chiar şi-au schimbat modul de viaţă după ce au citit cartea. Tot ceea ce fac, fac pentru mama mea, pe care nu am apucat, din păcate, să o cunosc. Ea a murit când aveam doar trei ani, deci nici amintiri cu ea nu am, dar vreau să fie mândră de mine, indiferent unde este ea acum”, spune Leonard.

Leonard studiază managementul afacerilor, lucrează, învaţă daneza şi îşi traduce cartea în limba engleză. Are şi un loc de muncă, de jumătate de normă, la primăria din Horsens. „Primul job l-am avut la distribuit ziare. Pe lângă faptul că era unul destul de greu, mai era şi prost plătit. Acum, lucrez la primărie şi fac curat în grădiniţe. Sunt mulţumit de banii pe care-i iau, plus că mai şi lucrez minim zece ore pe săptămână şi, conform legislaţiei daneze, am drepturi egale ca studenţii de naţionalitate daneză. Toţi străinii care, pe lângă studiu, muncesc cel puţin zece ore pe săptămână şi nu au venituri foarte mari, iau un fel de bursă sau ajutor”,  susține Leo.

„Poţi să-ţi ajuţi ţara şi de la distanţă”

Planurile lui, pe termen scurt, mediu şi lung, sunt foarte bine conturate şi sistematizate. Îşi doreşte, în primul rând, să termine facultatea, să se angajeze, să capete experienţă şi să-şi deschidă propria afacere. Și-ar dori să se reîntoarcă în ţară pentru a-și ajuta semenii, dar nu e o prioritate. „Poţi să-ţi ajuţi ţara şi de la distanţă, fiindu-i ambasador, spre exemplu”, completează Leo.

Traduce cartea lui în engleză şi vrea să publice o variantă îmbunătăţită. A început să studieze şi daneza. Este extrem de ordonat, face sport, mănâncă sănătos şi este însetat de cunoaştere. În vara lui 2014, a ţinut un seminar la Căminul Cultural din Săbăoani, un seminar de public speaking, despre cum poţi deveni un tânăr de succes, dacă te autodisciplinezi, şi ce paşi trebuie să urmezi pentru a avea rezultate spectaculoase. Totul a fost organizat de el.

Leonard caută să ajute cât mai mult tinerii, iar cei interesaţi să-i afle întreaga poveste ori să comande cartea pot intra pe site-ul www.leoburca.com .

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • Ewe 7 ani

  Bravo! De unde pot achizitiona cartea?

 • Multumesc din suflet! Cartea poate fi achizitionata accesand direct formularul de comanda aici: https://leo6.typeform.com/to/YEhle2

  Daca vreti sa aflati mai multe despre carte puteti da click aici: http://www.leoburca.com/#!jurnalul-tanarului-de-succes/c3ng

  In caz ca aveti intrebari ma puteti contacta pe email: leoburca@gmail.com sau pe facebook: http://www.facebook.com/leo.burca

  Va multumesc pentru sustinere si interes! 🙂

 • Ramona 1 an

  Felicitări!Mă bucur enorm sa aud astfel de reușite.Va doresc in continuare mult succes sunteți un exemplu de urmat.M-ar ineresa să achizitionez cartea.multumesc