Prima paginăNeamt

Județul Neamț, un adevărat depozit de muniție

Dimensiune text

Pirotehniștii au avut, anul acesta, aproape o sută de misiuni de asanare a muniției găsite de cetățenii din județ. Elementele de muniție provin din al doilea război mondial.

În cursul zilei de sâmbătă, pirotehniștii militari au fost alertați prin 112 și s-au deplasat în localitatea Roșiori, din comuna Dulcești, pentru asanarea unui element de muniție. Mariana Z., în vârstă de 33 de ani, a descoperit în gospodăria proprie un proiectil exploziv de calibru 105 milimetri, care a fost folosit cu mult timp în urmă de bunicul acesteia, decedat, pe post de nicovală. Echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a ridicat proiectilul și a verificat zona cu detectorul de metale, nefiind descoperite alte elemente de muniție.

Pe parcursul acestui an, pirotehniștii militari au executat 78 de misiuni de asanare pe teritoriul județului, fiind ridicate și distruse următoarele tipuri de muniție: 73 de proiectile, 15 grenade de mână defensive, două mine antitanc, 23 de lovituri de aruncător, un pistol mitralieră MP40, un pistol de semnalizare 26 milimetri, un pistol P38 calibru 9 milimetri, un pistol sovietic Mossin Nagant, un revolver cu încărcător tip butoiaș, două stabilizatoare pentru lovituri de aruncător, 17 tuburi cartuș proiectil calibru 152 milimetri, două cartușe de semnale luminoase, 146 cartușe calibru 7,92 milimetri, zece tuburi cartușe calibru 7,92 milimetri, cinci cartușe calibru 9 milimetri, cinci cartușe calibru 5,45 milimetri, două cartușe calibru 14,5 milimetri, trei focoase cap pentru proiectile, două focoase de cap pentru lovituri de aruncator, 27 pahare pentru detonator.

Tot în cursul acestui an, echipa pirotehnică a ISU Neamț a mai executat șapte misiuni de distrugere pirotehnică și patru misiuni de cercetare pirotehnică, la Piatra Neamț, Ion Creangă, Dulcești și Boghicea. Totodată, au existat și trei anunțuri eronate, obiectele identificate de către apelanți drept elemente de muniție nefiind confirmate de către specialiști.

Atunci când sunt descoperite elemente de muniție neexplodate, trebuie respectate în mod obligatoriu anumite măsuri pentru a preveni producerea unor evenimente tragice. Astfel, nu le atingeți, nu le loviți sau mișcați, nu le introduceți în foc, nu încercați să demontați focoasele sau alte elemente componente, nu lăsați copiii să se joace cu asemenea componente, nu ridicați, nu transportați sau introduceți munițiile neexplodate în încăperi, locuințe sau grămezi de fier vechi, iar în zona unde se presupune că ar exista muniție neexplodată nu permiteți accesul, nu faceți focul și nu executați lucrări de îmbunătățiri. Anunțați evenimentul la numărul de telefon 112!”, ne recomandă maiorul Iulian Jugan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0