Prima paginăEconomie

Județul Neamț, mai atractiv pentru investitorii străini

Dimensiune text

Vremurile în care statul investea în economia nemțeană au apus de mult. În timp ce investitorii autohtoni se plîng că nu mai au bani destui pentru investiții, străinii investesc milioane de euro în Neamț.

 

Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), referitoare la investițiile pe care atît statul cît și mediul privat le-au realizat din decembrie 1990 și pînă în iunie 2012, județul Neamț se situează pe locul 17 între județele țării din punct de vedere al numărului înmatriculărilor de societăți.

Imediat după Revoluție, statul deținea institute de cercetare, regii autonome și societăți cooperative în care investea masiv. Acum, astfel de investiții aproape că nu mai există. În 22 de ani, în Neamț au fost înmatriculați 47.888 de comercianți, din care 19.561 au fost persoane fizice autorizate (PFA), 27.865 – societăți comerciale, iar 67 – societăți cooperative, toate avînd capital privat. Tot în Neamț au fost înmatriculate 30 de regii autonome. În luna iunie, investițiile statului în economia nemțeană s-au cifrat la zero lei. Datele ONRC arată că luna trecută au fost înmatriculați 175 de comercianți, din care 123 erau persoane fizice autorizate (PFA), 51 de societăți comerciale și o societate cooperativă.
Societățile cu răspundere limitată (SRL) au fost cele care au investit cel mai mult în economia județului, în iunie. După numărul înmatriculărilor, în iunie, județul Neamț s-a clasat pe locul 18 între județele țării.

Străinii au investit peste 670.000 de euro în economia județului, iar afaceriștii români – doar 41.900 de lei. Cele mai profitabile domenii de activitate au fost – conform investițiilor noi realizate – construcțiile de clădiri, comerțul, industria alimentară și prelucrarea lemnului.

COMENTARII

WORDPRESS: 0