HomeNeamt

Județul Neamț, campion la „teroriști”

În județ, în prima jumătate a acestui an s-au înregistrat șase apeluri false cu bombă. Este numărul cel mai mare de apeluri false din țară.

 

Serviciul Român de Informații (SRI) a publicat un raport de monitorizare a fenomenelor de amenințare cu amplasare de dispozitive explozibile. Potrivit acestui raport, numărul apelurilor se menține scăzut față de anii trecuți.
Astfel, potrivit acestui raport, de la începutul anului și pînă în prezent s-au înregistrat 38 de evenimente în care a fost implicat și SRI.

Dacă, în celelalte județe din țară, numărul de apeluri înregistrate a fost sub cinci, în județul Neamț s-au înregistrat șase. Toate amenințările cu amplasarea de dispozitive explozive au fost false și nici una dintre sesizările de obiecte suspecte abandonate nu a prezentat pericol pentru populație. În nici o situație nu au fost evidențiate conexiuni cu fenomenul terorist internațional, scopul real al majorității amenințărilor cu amplasarea de dispozitive explozive fiind perturbarea activității unor obiective de interes public.

În perioada de referință, instituțiile de stat au fost obiectivele cele mai vizate de amenințările cu amplasarea de dispozitive explozive, iar ponderea cea mai mare a spațiilor în care au fost descoperite obiecte suspecte abandonate a revenit proprietăților private.

În vederea identificării autorilor, Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență – 112 (SNUAU) a pus la dispoziția instituțiilor abilitate toate detaliile tehnice ale apelurilor de amenințare. În perioada analizată, au fost identificați autorii a șapte dintre amenințările telefonice cu amplasarea de dispozitive explozive (dintre care o persoană cu probleme psihice și un minor). Apreciem că principala motivație a persoanelor care proferează astfel de amenințări este perturbarea activității unor instituții, pe fondul teribilismului sau al unor probleme psihice. În situația identificării autorilor amenințărilor, au fost informate instituțiile abilitate să adopte măsurile prevăzute de lege. Cele 38 de evenimente au avut următoarea distribuție: 21 de apeluri (față de 18 în semestrul I al anului 2011 și, respectiv, 18 în semestrul II al anului 2011) au reprezentat amenințări telefonice cu amplasarea de dispozitive explozive în diferite locații, iar 17 apeluri (față de 16 în semestrul I al anului 2011 și, respectiv, 19 în semestrul II al anului 2011) au reprezentat sesizări ale unor cetățeni referitoare la colete, plicuri și obiecte periculoase abandonate în diferite locații„, se mai arată în raportul SRI.

Comentarii

WORDPRESS: 0