Prima paginăSocial

Jucării cu deficiențe retrase din magazine de Protecția Consumatorilor

Jucării cu deficiențe retrase din magazine de Protecția Consumatorilor

Dimensiune text

 

 

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat, la nivel național, în perioada 19 – 30 noiembrie,  o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor, inclusiv la comerțul online.

La nivel național, au fost verificaţi 734 de operatori economici, din care 723 cu vânzare directă şi 11 cu vânzare online. La 432 din operatorii controlați, reprezentând 58,85%, s-au depistat abateri de la prevederile legale. Pentru abaterile constatate, operatorilor economici li s-au aplicat 492 de sancţiuni, din care 260 de avertismente şi 232 de amenzi contravenţionale. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 980.100 de lei.

S-au dispus 211 măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru nerespectarea cerinţelor de marcare/etichetare și informare a consumatorilor, pentru jucării în valoare de 519.641 de lei, şi 41 de măsuri de oprire definitivă, pentru nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă, pentru jucării în valoare de 95.356 de lei, la vânzarea directă, şi două măsuri de remediere (de corectare sau completare a informaţiilor conţinute de site-urile de publicitate la care s-au depistat  abateri), la vânzarea online.

Pentru vânzarea directă au fost verificaţi 723 de operatori economici, iar valoarea jucăriilor controlate a fost de 4.792.799 de lei. La 430 de operatori economici, reprezentând 59,47%, s-au depistat abateri de la prevederile legale, iar valoarea jucăriilor cu abateri a fost de 614.997 de lei.

Între deficiențele constatate la vânzarea directă s-au numărat abateri privind inscripţionarea numelui, a denumirii comerciale înregistrate sau a mărcii înregistrate a producătorului şi/sau a importatorului, precum şi a adresei la care aceştia pot fi contactaţi, la 123 de operatori economici, reprezentând 17% din totalul operatorilor controlaţi, din mai multe județe, între care și județul Neamț.

Au mai fost constatate abateri privind menţionarea numărului unic de înregistrare pe jucărie, pe ambalaj sau în documentele însoţitoare, la 14 operatori economici, reprezentând 1,93% din totalul operatorilor controlaţi, din mai multe județe, între care și județul Neamț.

Comisarii pentru Protecția Consumatorilor au mai constatat abateri privind cerinţele generale de siguranţă (lipsa avertismentelor generale de vârstă, a avertismentelor specifice şi a indicaţiilor privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării, precum şi a instrucţiunilor de utilizare sau lipsa traducerii în limba  româna a tuturor celor menţionate), precum și abateri privind cerinţele speciale de siguranţă, la 171 de operatori economici, reprezentând 23,65% din totalul operatorilor controlaţi, din mai multe județe, între care și județul Neamț.

De asemenea, au mai fost constatate abateri privind desfăşurarea promoţiilor, la 11 operatori economici, din mai multe județe, între care și județul Neamț.

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0