HomeEconomie

Joburi de vacanţă pentru elevi şi studenţi

Mai puţin de 40 de elevi şi studenţi din Roman şi-au găsit de lucru în vacanţă. Angajatorii care lucrează cu elevi şi studenţi beneficiază de o subvenţie de 250 de lei pentru fiecare elev sau student angajat în condiţiile legii.

Facilităţile şi subvenţiile acordate de stat angajatorilor care le dau de muncă elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţei de vară nu sunt suficient de convingătoare pentru firme: conform datelor Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ALOFM) Roman, în această vară au fost angajaţi mai puţin de 40 de elevi şi studenţi romaşcani. 15 dintre aceştia au fost angajaţi în industria confecţiilor, iar ceilalţi în domeniul serviciilor, ca ospătari, chelneri sau muncitori necalificaţi. „Cei mai mulţi dintre cei care s-au angajat pe perioada vacanţei sunt studenţi. Elevii sunt mai puţin interesaţi de un job de vacanţă. Pe de altă parte, şi firmele sunt reticente, pentru că nu ştiu cu cine lucrează. Cei mai mulţi dintre cei care se angajează vara au mai lucrat şi în vacanţa anterioară şi au câştigat încrederea patronilor”, a spus Alexandra Anghel, coordonator al ALOFM Roman.

Angajatorii care lucrează cu elevi şi studenţi pe perioada vacanţei de vară beneficiază de un stimulent lunar în valoare de 250 lei, acordat din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru fiecare elev sau student angajat în muncă. „Angajarea elevilor şi studenţilor se poate realiza pe perioada vacanţelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă. Diferenţa dintre stimulentul lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator, din fonduri proprii. Beneficiază de stimulentul financiar lunar prevăzut mai sus angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, încheiat în condiţiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parţial. Această perioadă constituie vechime în muncă”, a precizat coordonatoarea ALOFM Roman.

În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă. Tinerii pot munci începând de la vârsta de 15 ani, cu acordul părinţilor sau al tutorilor legali. Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar menţionat, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu AJOFM Neamţ, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor. Stimulentul lunar acordat este egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare. Legea nr. 27/ 2007 privind stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor prevede că nu beneficiază de stimulentul financiar angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi anterior datei de începere a vacanţei. În aceeaşi situaţie se află şi angajatorii care au beneficiat, pentru elevii şi studenţii respectivi, de stimulentul financiar prevăzut în lege pentru o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic.

Comentarii

WORDPRESS: 0