Prima paginăCulturalTimp liber

Filmul „Câinele japonez” are premiera în luna octombrie

Dimensiune text

Scenariul scris de romașcanul Ioan Antoci a fost premiat în 2009, la Festivalul Filmului de la Cannes, pentru cel mai bun scenariu din Europa Centrală şi de Est. El a fost transpus într-un lungmetraj de regizorul Tudor Cristian Jurgiu. Filmul îl are în rolul principal pe actorul Victor Rebengiuc.

Premiera filmului „Câinele japonez”, semnat de Tudor Cristian Jurgiu, după scenariul scris de romaşcanul Ioan Antoci, este programată pentru 18 octombrie.

Scenariul lui Ioan Antoci a fost premiat în 2009, la Festivalul Filmului de la Cannes, pentru cel mai bun scenariu din Europa Centrală şi de Est. Scenariul a fost transpus pe peliculă, fiind primul lungmetraj în regia lui Tudor Cristian Jurgiu. Acţiunea filmului îl are în centru pe bătrânul Costache Moldu, interpretat de Victor Rebengiuc, care rămâne, în urma inundaţiilor, fără tot ce a agonisit în viaţă. Viaţa bătrânului se complică în momentul în care fiul, fugit din ţară înainte de ’89, se întoarce împreună cu soţia japoneză şi copiii. Este pus să aleagă între a păstra sau nu pământul care i-a fost dat de primărie. Întoarcerea neaşteptată a fiului său, Ticu, din Japonia, după foarte mulţi ani, îl ajută să ia o decizie.

Scenariul lui Ioan Antoci a fost premiat în 2009, la Festivalul Filmului de la Cannes

Scenariul lui Ioan Antoci a fost premiat în 2009, la Festivalul Filmului de la Cannes

Alături de Victor Rebengiuc, în film au fost distribuiţi actorii Șerban Pavlu, Kana Hashimoto, Constantin Drăgănescu, Ioana Abur, Alexandrina Halic şi Laurenţiu Lazăr. Filmările s-au făcut în vara anului trecut, într-un sat din Giurgiu. Pentru a fi transpus pe peliculă, regizorul Tudor Cristian Jurgiu a adus modificări scenariului.

Proiectul pentru realizarea fimului a obţinut finanţare de la Centrul Naţional al Cinematografiei şi beneficiază de susţinere financiară din partea HBO România şi Programul Media al Uniunii Europene destinat cinematografiei. Filmul va fi distribuit în România de Transilvania Film.

Luna viitoare, „Câinele Japonez”, debutul în lungmetraj al regizorului Tudor Cristian Jurgiu, a fost selectat în secţiunea New Directors a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian, care va avea loc între 20 şi 28 septembrie. Cea de-a 61-a ediţie Festivalului de Film de la San Sebastian – organizat pentru prima oară în 1953 – este unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din lume. De-a lungul timpului, aici au fost difuzate în premieră filme precum „Ameţeala / Vertigo”, în regia lui Alfred Hitchcock, „Melinda şi Melinda / Melinda and Melinda”, de Woody Allen, şi „Războiul Stelelor / Star Wars”. „Câinele Japonez” se află în cursa pentru premiul secţiunii New Directors, destinat regizorilor aflaţi la primul sau la cel de-al doilea lungmetraj din carieră. Premiul este stabilit de un juriu internaţional şi constă în suma de 50.000 de euro, acordată regizorului şi distribuitorului spaniol al filmului.

Victor Rebengiuc şi Tudor Cristian Jurgiu

Victor Rebengiuc şi Tudor Cristian Jurgiu

Filmul „Câinele japonez” a fost apreciat de specialişti, anul trecut, la a 53-a ediţie a Festivalului de Film de la Salonic, unul dintre cele mai importante locuri de întâlnire pentru profesioniştii din industria de film europeană.

 Scenaristul romaşcan Ioan Antoci are 34 de ani, este fiul preotului Ioan Antoci, care slujeşte la Paraclisul din cadrul Spitalului Municipal Roman. Ioan Antoci s-a născut în localitatea Cotu Vameş, din apropierea oraşului Roman, acolo unde a urmat cursurile primare. A absolvit Seminarul Teologic „Sfântul Gheorghe” din Roman şi, apoi, cursurile Facultăţii de Teologie din Iaşi, precum şi un master în istoria religiilor. A urmat cursuri de cinematografie la Iaşi, oraş în care s-a stabilit după absolvirea facultăţii.

Scenariul „Câinele japonez” al lui Ioan Antoci, premiat la Cannes, poate fi citit în format online pe site-ul editurii LiterNet, liternet.ro.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • marina 8 ani

    Regizorul filmului este TudorGiurgiu, nu Tudor Jurjiu.
    Ar trebui sa va documentati mai bine cand scrieti articole…

    • Catalin Sevastre 8 ani

      Documentarea acestui articol este bine realizata. Regizorul acestui film este Tudor JURGIU, iar producatorul filmului este Tudor GIURGIU.