Prima paginăSocial

Iulian Gherguț, bărbatul din Săbăoani răpit în Africa, se află în statul Mali

Iulian Gherguț, bărbatul din Săbăoani răpit în Africa, se află în statul Mali

Dimensiune text

 

 

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri, 20 iunie, că a avut discuţii generale cu omologul său din Burkina Faso, Alpha Barry, cu privire la românul Iulian Gherguț, originar din satul Traian, comuna Săbăoani, răpit în urmă cu trei ani în această ţară, arătând că în prezent acesta se află în Mali.

„Discuţiile au fost de ordin general şi am dorit să avem o poziţie foarte clară din partea burkinabezilor în legătură cu sprijinul şi solidaritatea pe care o avem şi dorinţa lor de a colabora şi de a găsi o soluţie pentru acest caz umanitar foarte complicat. (…) În acest moment, nu mai este în Burkina Faso, este în Mali”, a spus Meleşcanu, la Parlament, citat de Agerpres.

Ministrul Afacerilor Externe din Burkina Faso, Alpha Barry, care a efectuat o vizită în România, a discutat, marţi, 19 iunie, cu omologul român, Teodor Meleşcanu, despre cazul lui Iulian Gherguț, răpit în urmă cu trei ani în ţara sa, precizând că vor fi făcute toate eforturile necesare pentru „un sfârşit fericit” în cazul acestui ostatic.

„Am vorbit de ostaticul român luat în 2015 în Burkina Faso şi împărtăşim preocupările dumneavoastră. Este o situaţie dificilă pentru România, iar Burkina Faso doreşte încă o dată să îşi exprime compasiunea şi încurajarea, în acelaşi timp, pentru familia ostaticului care a fost răpit în nordul ţării noastre şi aş dori să vă spun încă o dată că vom face toate eforturile pentru a ajuta în mod direct România, dar mai ales ţările din regiune pentru a face în aşa fel încât să avem un sfârşit fericit în cazul acestui ostatic, pentru că, iată, au trecut deja trei ani. Este o perioadă lungă, ştiu că este dificil pentru familie şi pentru toată lumea şi este o situaţie şi o preocupare pe care o împărtăşesc. Avem discuţii permanente cu vecinii noştri din Mali, Nigeria, Algeria pentru a căuta mijloace, pentru a găsi o soluţie, o ieşire din această situaţie care este foarte dificilă”, a declarat Alpha Barry, citat de Agerpres, într-o declaraţie comună cu Teodor Meleşcanu, susţinută la sediul MAE din Bucureşti.

În luna aprilie s-au împlinit trei ani de când săbăoneanul Iulian Gheguț este prizonierul grupării jihadiste Al Mourabitoune ce s-a înființat, în 2013, prin fuziunea grupului Mokhtar cu Mișcarea pentru Unicitate și Jihad din Africa de Vest. Liderul formațiunii, Mokhtar Belmokhtar a revendicat atacul o lună mai târziu de la răpirea din Burkina Faso, fapt ce adus la o serie de speculații din care reiese că Iulian Gherguț ar fi fost luat ca prizonier de o formațiune teroristă locală și apoi ar fi fost revândut celor de la Al Mourabitoune. Surse neoficiale au declarat că atacul a fost premeditat și foarte bine organizat: atacatorii, cinci oameni înarmați cu puști Kalașnikov și cu turbane pe cap, au deschis focul, au rănit grav un jandarm burkinez și pe șoferul patrulei de pază. Singurul european ce se găsea în vehicul la momentul atacului era Iulian Gherguț, care era atunci agent de securitate la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali.

Ultima înregistrare video cu ostaticul român a fost făcută publică pe 2 iulie anul trecut, înregistrare în care apare alături de alți cinci ostatici străini, ce a fost dată publicității de filiala Al Qaida din Mali.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0