Ipocrizia angajărilor din Primăria Roman – Episodul 1

HomeSocial

Ipocrizia angajărilor din Primăria Roman – Episodul 1

În fiecare campanie electorală, unul dintre subiectele preferate de adus în atenția publicului este cel al angajaților din Primăria municipiului Roman. Cei aflați în opoziție până atunci jură că, dacă ajung la putere, vor scăpa de „leneși”, vor diminua organigrama prin eficientizarea muncii și activitatea va merge ca unsă. Cei care vin cât de cât din sistem promit că vor pune biciul pe leneși, vor face doar angajări esențiale și activitatea va merge ca unsă. Realitatea e cu totul alta.

Numai cei naivi cred că pot da cu ușurință un funcționar afară din Primărie, chiar fiind el cel mai leneș. Dacă până atunci a primit doar „fb” la evaluările anuale, nu poți scăpa de el decât greu și foarte greu și doar în 2-3 ani. Poți scăpa ușor, dar vei pierde în instanță și tot contribuabilul va fi cel care va suporta proasta decizie, care presupune plata salariilor neîncasate, reangajarea și, eventual, plata unor daune.

Cei care ajung la putere știu cum merg lucrurile sau află curând. Cu toții avem un văr, un vecin, un coleg de partid care are un văr sau un vecin ce-și caută un loc de muncă la stat. Și e greu să-l refuzi.

Toți promit concursuri pe bune. Ca și licitațiile. La concursuri, cine știe răspunsurile corecte – câștigă. La fel și la licitații. Totul este perfect legal. Însuși viceprimarul Radu Samson a ales să facă parte din comisiile de angajare, ca să nu mai existe suspiciuni.

Ziarul de Roman a solicitat Primăriei municipiului Roman informații legate de angajările efectuate în perioada octombrie 2020 – aprilie 2021, practic în primele șase luni din acest mandat.

39 persoane angajate în Primărie, 13 au plecat din sistem

În cadrul Primăriei Municipiului Roman, în perioada octombrie 2020 – 1 aprilie 2021, au fost angajate șapte persoane și 13 au plecat din sistem. La acestea se adaugă angajările din celelalte direcții subordonate.

Au fost angajați: un consilier primar, un administrator public, doi directori executivi adjuncți la Direcția Servicii Edilitare, un inspector I superior (perioadă determinată) – Birou stare civilă, Direcția Locală de Evidență a Persoanelor, un șef serviciu II la Serviciul managementul proiectelor și un muncitor calificat pentru microhidrocentrală.

În derulare sau în perioada următoare, se vor mai angaja 32 de persoane, din care unele pentru perioada de vară. „În perioada următoare, vor fi organizate concursuri de angajare, fiind prevăzute: 22 de posturi perioadă nedeterminată, conform proiectelor europene, pentru parcurile Jora și Zăvoi, 4 posturi de casier pe perioadă determinata la Serviciul Complex de agrement ștrand Moldova; 4 posturi de muncitor IV (salvator ștrand) pe perioadă determinată; 1 post de îngrijitor pe perioadă determinată; 1 post arhitect-șef”, se arată în răspunsul primit la solicitarea noastră.

CSM Roman și-a diminuat organigrama, mai are șase posturi vacante

Începând din luna mai, activitatea CSM Roman a fost restrânsă, odată cu preluarea de către Primărie (Direcția de Servicii Edilitare) a ștrandului și a zonei de picnic. Astfel, CSM Roman va funcționa cu 36 de posturi, din care șase sunt vacante: un consilier juridic, un șef birou (Birou Protecție Reglementată, Administrativ), două posturi inspector specialitate (Serviciul Competiții Sportive), un administrator (Serviciul Baze Sportive) și un îngrijitor (Serviciul Baze Sportive). În perioada octombrie 2020 – aprilie 2021, au încetat trei contracte de muncă, toate pe perioadă determinată.

La Direcția de Asistență Socială au fost angajate 17 persoane

În cadrul Direcției de Asistență Socială, în perioada octombrie 2020 – aprilie 2021, au fost angajate 17 persoane (dintre care 11 sunt asistenți personali), iar alte zece și-au încheiat raportul de muncă.

La Direcția de Asistență Socială, înainte de alegeri, s-a modificat organigrama și a fost instituit și un post de director adjunct. Deocamdată acesta nu este ocupat și nici responsabilii din Primărie nu au putut să ne precizeze când se va scoate la concurs.

La Direcția Municipal Locato au venit 13 noi salariați și au plecat cinci

În cele șase luni de la debutul acestui mandat, în cadrul Direcției Municipal Locato, au fost făcute 13 angajări, iar cinci persoane au plecat din sistem.

În cadrul Direcției Administrare Piețe nu au avut loc angajări, pensionări, demisii sau demiteri în perioada octombrie 2020 – 1 aprilie 2021. La nivelul Direcției sunt aprobate 33 de funcții contractuale, din care sunt ocupate 26.

Reprezentanții Primăriei municipiului Roman nu ne-au oferit informații și despre angajările sau plecările din Direcția de Poliție Locală, dar știm sigur că măcar un nou agent a fost angajat și acesta a fost repartizat la asigurarea ordinii la Direcția de Taxe și Impozite Locale – Biroul Unic din Primărie.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 5
  • Gregor Samsa 3 ani ago

    Asemenea unei creaturi mitologice atunci cand tai un cap răsar altele doua. Doar din auzite, din bârfe cum s-ar zice aceste concursuri sunt fictive. Probabil meritocratia este sinonim cu nepotismul mai nou.

  • Monica 3 ani ago

    Păi dacă stăm si ne gandim, sunt pers care lucrează la birou si le este greu sa si deschidă gura ptr a ti se da un raspuns .Mergi , întrebi, si stau si vorbesc cu cei din familie la telefon, ii dor in cot de cetățeni.Plini de aere de sine.Asa trece ziua, si leafa vine.De asociațiile de locatari nici nu mai spun, sunt femei de serviciu care nu isi merita locul de munca, plimba cateii altora, scutură păturile si covoarele altora in timpul serviciului, fac cumpărături la unii proprietari, beau in timpul serviciului, si noi prostii le plătim salariile.

    • iulian 3 ani ago

      sunt de acord cu ce ai comentat…la mine situatia e putin altfel…primaria a facut locuri de parcare pana n peretele blocului,pe care bineanteles primeste bani…si ghici cine face curat in aceste parcari?…femeia de servici platita si din banii mei…

  • Sorin 3 ani ago

    Sper că va exista și un episod 2 care să ne apropie de „ipocrizia” din titlu, care de altfel mi-a atras atenția și m-a determinat să citesc articolul. Din acest text nu am rămas decât cu o oarecare statistică din care nu am tras absolut nici o concluzie.

  • alexvas 3 ani ago

    22 de noi angajati ptr 2 parcuri,plus cei de la parcul mare,plus cei de la strand,nu sunt cam multi?ce va presta,de ex,administratorul de la parcul jora???dar de la zavoi???muncitorii???nu s-ar diminua costurile daca ar fi un serviciu unic,administratot parcuri-un post ptr tot orasul si echipe de muncitori-ptr reparatii,ptr curatenie,care sa fie plimbati in toate aceste parcuri???pai cat se cheltuie de la bugetul local cu parcurile,aici incluzand toate cheltuielile,inclusiv ptr salarii???