Interesul străinilor „saltă” preţurile terenurilor agricole. Cererea mare a crescut pretenţiile financiare emise de proprietarii de terenuri.
Pământul din zona arondată Romanului şi-a mărit semnificativ valoarea, de când tot mai mulţi străini şi-au manifestat intenţia de a investi în terenurile agricole. Sătenii au văzut că cererea este mare, aşa că şi pretenţiile lor financiare au crescut. Dacă, în urmă cu doi ani, preţul unui hectar de teren agricol în zona municipiului era puţin peste 1.000 de euro, acum acelaşi teren se vinde cu aproximativ 2.000 de euro.
Majorarea preţurilor a început atunci când a intrat în vigoare legea care a dat dreptul străinilor să cumpere pământ pe persoană fizică şi, de atunci, preţurile sunt într-o continuă creştere. „Avem investitori pe linie agricolă, adică se cumpără terenuri, dar puţini oameni îşi mai vând pământul. Preţurile au crescut faţă de acum câţiva ani şi de asta oamenii sunt prudenţi. Au venit să cumpere străini, dar şi români, chiar dacă ei îşi permit mai puţin. Poate nu este o sumă mare, dar să pui «la saltea» în România 12.000 de lei este un pic cam greu. Preţul mediu la noi în comună este de 10.000 de lei pentru un hectar. Acum depinde şi de zonă, de calitatea pământului, de cât de mare este suprafaţa. Una este când vinzi pe bucăţele, şi alta când terenul este compact. Există mulţi factori care determină preţul unui hectar de teren agricol”, a spus Leonard Oprea, primarul comunei Icuşeşti.
Potrivit datelor oficiale înregistrate de primăriile comunelor din zona Romanului, preţurile terenurilor agricole au crescut foarte mult şi, potrivit specialiştilor, trendul va continua şi în viitor. De exemplu, dacă în urmă cu doar câţiva ani, un hectar în Gherăeşti costa 6.000 de lei, acum acesta s-a vândut cu 10.000 de lei. În unele cazuri s-a oferit şi mai mult. În Secuieni, preţurile sunt asemănătoare. Vânzătorii şi-au dat terenurile cu aproximativ 9.000 de lei hectarul, dar au fost cazuri în care pământul nu era grozav pentru agricultură şi, atunci, s-au efectuat tranzacţii la o sumă de 9.000 de lei pentru 1,5 hectare. La Români, sătenii şi-au dat terenurile tot cu 10.000 de lei hectarul, chiar dacă, în urmă cu trei ani, acesta costa puţin peste 5.500 de lei.
Suprafeţele mai mici se vând mai ieftin. Datele oficiale arată şi o tranzacţie de 4.000 de lei pentru 0,5 hectare. În Cordun, în 2015, preţul suprafeţei menţionate a ajuns la peste 13.000 de lei, în timp ce, la Făurei, pentru 0,67 hectare s-a plătit suma de 2.100 de lei.
Comentarii