Prima paginăRural

Investitorii sînt atrași de comuna Horia

Dimensiune text

Vasile Baciu, primarul comunei Horia

Vasile Baciu, primarul comunei Horia

Un atelier de confecții, o hală pentru producerea preparatelor din carne, o fabrică de ulei și un complex de porcine sînt doar cîteva unități de producție care au apărut în zona industrială a așezării.

 

În timp ce obiectivele de investiții publice din comuna Horia sînt întîrziate din cauza fondurilor, cele finanțate din surse private proprii sau din împrumuturi au fost finalizate sau se află în diverse stadii de construcție.
De exemplu, lucrările de amenajare a unei hale de producție pentru confecții textile au fost încheiate, iar unitatea a fost dotată cu utilajele necesare. Atelierul este condus de romașcanul Alin Bența, care va lucra la Horia, pentru început, cu 16 persoane.

 

Lucrările de amenajare a unei hale de producție pentru confecții textile au fost încheiate

Lucrările de amenajare a unei hale de producție pentru confecții textile au fost încheiate

Atelierul de confecții a intrat în funcțiune, dar hala pentru producerea preparatelor din carne se află în lucru.
Unitatea aparține societății Capraru Comp SRL, administrată de omul de afaceri romașcan Petru Căpraru.
Tot în zona industrială a comunei, în extravilanul localității Horia, pe tarlaua Pădureni – Lizieră, un alt investitor și-a manifestat intenția de a construi o unitate de procesare a semințelor de floarea-soarelui.
Am fost solicitați să acordăm o suprafață de teren de un hectar, aflată lîngă SC Agrostal SRL, pentru construirea unei fabrici de ulei„, a precizat Vasile Baciu, primarul comunei Horia.
Societatea care va construi unitatea de producție este SC Emagrittera SRL, cu sediul în comuna Bodești. „Este o investiție pe care o vom pune pe picioare în 2-3 ani„, a spus administratorul societății.

 

Societatea Capraru Comp SRL lucrează la amenajarea unei hale pentru producerea preparatelor din carne

Societatea Capraru Comp SRL lucrează la amenajarea unei hale pentru producerea preparatelor din carne

Tot în vecinătatea societății Agrostal  va fi construită și o moară de grîu și porumb. Nici satul Cotu Vameș nu a fost ocolit de investitori.
Un tînăr a început, în satul Cotu Vameș, construcția unui complex de creștere a porcinelor. El a cumpărat un teren în suprafață de 5.000 de metri pătrați de la un particular din sat și își va realiza investiția printr-un proiect european. Mai are o unitate în satul Luțca, din comuna Sagna, și dorește să-și extindă afacerea și în comuna noastră„, a precizat primarul comunei Horia.

 

Lipsa banilor lasă gospodăriile fără gaz

Ca și în cazul altor investiții, introducerea gazului metan în satele comunei Horia a fost întîrziată din lipsa fondurilor.
Aceia dintre investitori care au dorit să-și dezvolte o afacere în comună au considerat drept avantaj nu doar distanța mică față de oraș, ci și posibilitatea racordării la gaz metan și energie electrică. Rețeaua de gaz metan se află chiar la linia ferată. Din această conductă s-au racordat SC Austrotherm Com SRL și SC Agrostal SRL. Și-au manifestat intenția de a se racorda și unitățile de producție care s-au construit sau sînt în construcție în comună, respectiv atelierul de confecții și hala pentru producerea preparatelor din carne„, a spus primarul Baciu.

Cum de la conducta de gaz pînă la intrarea în satul Horia sînt 800 de metri, edilul comunei consideră că pînă la introducerea gazului în comună este doar o chestiune de timp. „Administrația locală a inițiat, în 2010, proiectul tehnic și studiul de fezabilitate pentru alimentarea comunei cu gaz metan. Ministerul Economiei ne-a aprobat acest proiect. Licitația pentru executarea lucrărilor a fost cîștigată de SC Cordun Gaz SA. Stația de reglare de înaltă presiune este montată și funcționează. Conform contractului, ar trebui ca, în termen de cinci ani, societatea să realizeze lucrarea în comună„, a declarat primarul comunei Horia. Pînă ce locuitorii vor folosi gazul în gospodărie, societatea va trebui să monteze două stații de joasă presiune la Horia și Cotu Vameș.

 

Primăria introduce utilitățile în școlile comunei

Școala Cotu Vameș a fost reabilitată

Școala Cotu Vameș a fost reabilitată

Administrația publică locală de la Horia va asigura utilitățile la cele două unități de învățămînt din comună. Este vorba despre noua clădire a Școlii Horia, construită din fonduri de la Ministerul Educației, și de corpul B al Școlii Cotu Vameș, reabilitat cu fonduri de la Banca Mondială. „Partea noastră de finanțare în cadrul celor două proiecte care au vizat construirea unui clădiri noi la Școala Horia, respectiv reabilitarea și consolidarea unei clădiri vechi a Școlii Cotu Vameș, presupune introducerea utilităților. Trebuie să racordăm clădirile la curent electric, să introducem apa curentă și să introducem sistem de încălzire prin centrale termice. Toate aceste lucrări vor trebui să le facem pînă în luna octombrie. Lucrările au fost întîrziate din cauza lipsei fondurilor„, a declarat primarul Vasile Baciu.

Dacă proiectul de reabilitare a Școlii Cotu Vameș a inclus și izolația termică a clădirii, în cazul Școlii Horia această lucrare a fost realizată cu fonduri din bugetul local. „Odată cu aceste lucrări, a trebuit să realizăm și un canal betonat de scurgere a apei, care va împiedica producerea infiltrațiilor în pereții școlii„, a precizat primarul comunei Horia.

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • Maria Mihalache 9 ani

  BRAVO , sectorul privat totdeauna va fi primul in afaceri.
  Cel cu confectii -vor fi pt. locali ???or si in strainatate ???In NYC sint multi care ar vrea sa produca confectii in Romania .Felicitari si succes-sper ca cei care vor sa fie mituiti sa nu le stea in cale.