Prima paginăRoman

Investiții de 50 de miliarde de lei vechi la Spital

Dimensiune text

Aceasta a fost valoarea estimativă a investițiilor făcute la spital, anul trecut. Banii au provenit din fonduri proprii, donații și programe ale Ministerului Sănătății.

 

 

Medicul Mircea Coadă, managerul Spitalului Municipal de Urgență Roman, a întocmit un raport de autoevaluare a activității sale pe anul 2011. În raport sînt trecute aspecte pozitive, cum ar fi numărul mare de lucrări care s-au efectuat, dar și aspecte negative, cum ar fi crizia gravă de personal prin care trece instituția sanitară.

Astfel, anul trecut, procentul cheltuielilor de personal a fost de 68,11%, sub 70% din valoarea asumată și obligatorie. De asemenea, procentul cheltuielilor cu medicamente a fost de 12,96% din totalul cheltuielilor spitalului, față de procentul asumat de 13%.

„Acest aspect a condus, practic, la dublarea sumelor alocate pentru fiecare pacient, pentru medicația din internările continue, comparativ cu 2009 și 2010. Același aspect poate fi menționat și în cazul achizițiilor de materiale sanitare, astfel încît, în anul 2011 pacienții nu au mai fost nevoiți să achiziționeze materiale sanitare din resurse financiare proprii, în timpul internării, chiar dacă numărul lunar de internări a depășit consistent numărul de pacienți contractat cu Casa de Asigurări de Sănătate. În cursul anului 2011 s-a finalizat plata datoriilor preluate din 2009 de la conducerea precedentă – un sold total de aproximativ 50 de miliarde de lei vechi – și s-a reușit constituirea unui excedent consistent”, a declarat medicul Mircea Coadă.

Tot anul trecut, Spitalul Municipal de Urgență Roman, ca lider de proiect, a trecut de faza evaluării proiectului „Servicii moderne pentru medici și pacienți”, privind informatizarea complexă a spitalului. Proiectul se va implementa, cel mai probabil, în cursul anului 2012, ca urmare a alocării a 1,5 milioane de euro din fonduri europene. Un alt obiectiv prioritar în 2011 a fost creșterea calității actului medical și eforturile susținute pentru obținerea gradului II de spital și gradului II de competență a Maternității Roman. În acest mod,, Compartimentul de Recuperare prematuri a devenit o secție etalon, reper pentru refacerea celorlate secții ale spitalului.

„De asemenea s-au realizat investiții în aparatură, echipamente și tehnică medicală în valoare de 1.150.000 de lei noi, din fonduri proprii. S-a refăcut întreaga infrastructură a spitalului, care data din 1983 și care, după avariile majore consemnate frecvent, au dus la pierderi substanțiale de apă, agent termic și combustibil. Investiția, însumînd 175.000 de lei, a dus la îmbunătățirea consistentă a microclimatului din spațiile de cazare ale spitalului. De asemenea, au fost reabilitate complet grupurile sanitare din spital și s-a finalizat reabilitarea și introducerea în circuitul operator a încă patru săli de operație, urmînd ca în 2012 să finalizăm alte două săli, în cadrul conceptului de bloc operator unic. Tot prin eforturi financiare proprii s-au integrat în circuitul hotelier patru rezerve complet reabilitate în secția Neonatologie-Maternitate, iar secția Pediatrie a benefeciat de îmbunătățirea condițiilor de cazare, reabilitarea saloanelor și a căilor de acces. În total, estimăm că investițiile de anul trecut au o valoare de 50 de miliarde de lei vechi”, a mai spus managerul Mircea Coadă.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0