Investiții de 10 milioane de euro pregătite în Roman pentru 2020

HomeSocial

Investiții de 10 milioane de euro pregătite în Roman pentru 2020

 

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate luni, 6 ianuarie, primarul municipiului Roman, Lucian Micu a făcut referire la principalele investiții programate a se desfășura în oraș în 2020.

Acesta a precizat că, în cursul anului trecut, peste șapte milioane de euro au intrat în investiții directe în municipiul Roman, față de alți ani, considerați „buni”, în care investițiile se ridicau la circa 2,5 – 3 milioane de euro anual, acest lucru și în condițiile în care bugetul Romanului a avut de suferit din cauza unor măsuri guvernamentale din ultimii doi ani.

„Faptul că am reușit un asemenea ritm al investițiilor ne bucură și ne motivează, mai ales că avem în față un an 2020 în care estimăm ca nivelul investițiilor care vor intra direct infrastructura din Roman să depășească zece milioane de euro. Este o sumă care cu siguranță se va regăsi în creșterea calității vieții la nivelul municipiului Roman”, a declarat primarul Lucian Micu.

Acesta a afirmat că, în vederea creionării bugetului local pentru acest an, va demara, în perioada următoare, și procedura consultărilor publice cu diferitele categorii socio-profesionale, așa cum se desfășoară de câțiva ani încoace. În acest an va continua și inițiativa de alocarea de sume și pentru bugetarea participativă, cu implicarea romașcanilor, chiar și cu o sumă mai mare decât cea alocată în anul anterior, dacă bugetul va permite, precum și va fi reluată procedura alocării de fonduri de la bugetul local pentru proiectele ONG-urilor.

Alte declarații ale primarului Lucian Micu:

– Am trasat în ședința operativă de luni cu colegii mei primele direcții pentru acest an, ce mi-aș dori să se întâmple în Roman în anul 2020.

– Pe lângă proiectele în derulare și care se vor finaliza în acest an – Pietonal, Grădinița cu prelungit nr. 2, Grădinița cu program normal nr. 2, Corpul B de la Școala „Vasile Alecsandri”, cartierul Petru Rareș care va fi asfaltat în totalitate, cartierul Nicolae Bălcescu care de asemenea sperăm să fie asfaltat în totalitate în acest an – vom continua și programul de parcări și de reabilitare a trotuarelor, vom demara programul de reabilitare peisagistică în cartierul Republicii, precum și lucrările la creșa Smirodava, care își va tripla capacitatea.

– Pe lângă aceste proiecte mari și pe lângă alte proiecte pe care le vom derula în funcție de bugetul pe care îl vom avea la dispoziție, am gândit alte câteva – unele care nu sunt obiective mari, dar care vor răspunde nevoilor Romanului.

– Dintre acestea amintesc două zone de acces către piață și către strada Bogdan Dragoș, care se fac fie pe calea dinspre fostul palat al „Telefoanelor”, fie pe la CAR Învățământ, îmi doresc ca aceste zone să fie reabilitate.

– Mi-aș dori schimbarea centrului între Bibliotecă și giratoriul de la „Doi Măgari”, acolo unde, din cauza și a canalului tehnic, dar și din cauză că este foarte mult beton în fundație, copacii nu reușesc să ajungă la maturitate. De câte ori am încercat să plantăm tuia, nu au avut dezvoltarea pe care mi-am dorit-o eu și, atunci, am cerut colegilor mei de la Direcția de Servicii Edilitare să gândească un alt mod de a înfrumuseța orașul.

– Mi-aș mai dori ca diversele plombe care au fost făcute pe E85 în acest an să le frezăm și să le plombăm, asigurând o planeitate a asfaltului, cu echipa proprie a Primăriei.

– Sunt mai multe zone cu aglomerație urbană care necesită intervenție. În spatele blocului 33 de la „Gulliver”, toată zona mi-aș dori să o frezăm și să o reabilităm cu covor asfaltic, iar același lucru mi l-aș dori și în zona complexului de la „Abator”.

– Va trebui să creăm și să extindem cea de-a treia bandă pentru fluidizarea traficului de pe strada Cuza Vodă, la intersecția cu bulevardul Roman Mușat, ocazie cu care vom mai cumpăra și câteva semafoare noi, semafoare auto și pentru pietoni, precum și câteva parcometre noi.

– Vom crea o nouă bandă în giratoriul de la „Favorit”, astfel încât ieșirea din oraș să se poată face pe două benzi, și nu pe o singură bandă, pentru că ați văzut că în perioadele aglomerate, de sărbători, cozile ajung până la hotel.

– Gândim, pe anumite zone, extinderea străzilor Smirodava, Anton Pann, Energiei, Tineretului, precum și o parcare la policlinica stomatologică, pentru a elimina tot acel disconfort din zonă și pentru a asigura și pietonilor o soluție pentru a se deplasa în condiții de siguranță.

– Ne vom axa și pe cartierul Danubiana, acolo unde avem pregătite mai multe proiecte – cum ar fi extinderea străzii Energiei, dar și amenajarea de locuri de parcare, plus alte investiții pe care le-am planificat în vizitele făcute în vară în zonă, împreună cu colegii din Primărie.

– Dorim să extindem rețeaua de camere de supraveghere, pe de-o parte în cimitir, dar în egală măsură și pentru intrările/ieșirile din Roman. Deja am vorbit cu colegii mei de la Poliția Locală să facă o evaluare petru extinderea sistemului în aceste zone. De asemenea, în colaborare cu reprezentanții Poliției Naționale, dorim să mai identificăm și alte zone de potențial risc.

– Cu echipele de la Municipal Localo vom demara proiecte pentru realizarea rețelei de preluare a apelor pluviale pe strada Primăverii, astfel încât, ulterior, să o putem asfalta și să o redăm traficului, acum după ce au fost modernizate și trotuarele.

– Pentru un capăt al străzii Mihai Viteazul, segmentul cuprins între Ion Nanu și sensul giratoriu de la Primăverii, de asemenea, dorim să realizăm rețeaua de ape pluviale.

– Avem de înlocuit și un tronson de rețea de canalizare pe strada Bucovinei, circa 250 de metri, dar și în strada Nouă ne-am dori înlocuirea rețelei de canalizare, care e subdimensionată, și unde intenționăm montarea unor țevi mai mari.

– Vom continua programul de reparații cu covor asfaltic pe mai multe străzi, precum și modernizarea locurilor de joacă cu suprafață de protecție, astfel încât din cele 55 de locuri de joacă, circa 15 să fie modernizate.

– Acestea sunt câteva dintre intenții, alături de celelalte proiecte mari care sunt unele în lucru, altele în analiză la ADRNE, celelalte opt proiecte cu finanțare europeană care sper eu să se materializeze și să se concretizeze în modernizarea infrastructurii, fie de divertisment, fie de învățământ, fie infrastructură pietonală și rutieră, care să ducă la creșterea calității vieții în Roman.

– În acest an vrem să facem studiul de fezabilitate pentru modernizarea pieței, care să includă și acel pasaj subteran care elimine separarea halei de piață, astfel încât totul să devină un complex comercial unitar, cu o alee pietonală între ele.

 

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0