HomeSocial

Investim în performanță – investim în viitor

Vrea să demonstreze că se poate trăi bine în România

 

Antonela Bogliș (foto dreapta) este elevă în clasa a XII-a A la Grupul Școlar „Vasile Sav”. Face naveta de la Adjudeni, dintr-un sat în care mai mult de jumătate dintre locuitori și-au căutat împlinirea în străinătate, și este decisă să demonstreze că se poate trăi bine și în România. „Fac parte dintr-o familie cu zece copii, iar frații și surorile mele mai mari sînt deja plecați în străinătate sau sînt în faza în care plecarea este iminentă. Eu nu vreau să plec. Eu vreau să învăț, să urmez o facultate și să demonstrez că se poate trăi bine și în România. O fac pentru că nu vreau ca părinții mei să rămînă singuri și pentru că eu cred că cel mai bine îți este acasă„, a spus Antonela.

Ea învață foarte bine, a terminat primul semestru din clasa a XII-a cu media 9,57 și este pasionată de matematică și informatică. De altfel, acesta este și domeniul în care Antonela vrea să se specializeze. „Consider că informatica este un domeniu de viitor, în care poți cîștiga foarte bine, pe măsura muncii depuse„, a spus ea.

 

„Cu cît ai o calificare mai bună, cu atît ai mai multe șanse de a găsi de muncă”

 

Paul Lucaci (foto stînga) este din Sagna și este boboc la Grupul Școlar „Vasile Sav”, la profilul electronică și automatizări. Pentru el, liceul nu a însemnat doar acomodarea cu colegi și profesori noi, ci și naveta de zi cu zi. „Mi-a fost greu la început. Toate erau noi pentru mine, colegii, școala, exigențele profesorilor de liceu, care sînt altele decît la școala generală. Am ales un profil care îmi place foarte mult, poate și de asta cred că am trecut de șocul acomodării„, spune Paul.

Nici unul dintre părinții lui Paul nu are serviciu, ei lucrînd doar în gospodărie. „Nu fac parte dintre cei care merg la liceu doar pentru că este obligatoriu sau din cei care se mulțumesc doar cu diploma de bacalaureat. Îmi place să învăț și aș vrea foarte mult să-mi permit să merg la o facultate tehnică, să fiu inginer tot în domeniul electronică și automatizări. Cu cît ai o calificare mai bună, cu atît ai mai multe șanse de a găsi de muncă„, crede Paul.

 

Societatea Marsat Roman, prin managerul Vasile Balcan, susține performanța școlară și interesul tinerilor pentru o carieră de succes, prin acordarea a șase burse școlare al căror cuantum este de 15.000 de lei pentru fiecare an școlar, începînd cu luna martie 2012. Bursele lunare, pe perioada completării studiilor,  sînt condiționate de menținerea sau depășirea performanțelor  școlare ce-i recomandă pe bursieri ca viitori specialiști ce vor contribui la prosperitatea și renumele comunității.