HomeActualitate

Inventarierea terenurilor bate pasul pe loc

Până la sfârşitul lunii martie, autorităţile locale trebuie să încheie inventarierea terenurilor.

Termenul limită până la care comisiile locale ar fi trebuit să centralizeze situaţia terenurilor agricole şi forestiere a fost prelungit de Guvern cu încă 180 de zile, calculat din 24 decembrie 2013. Cum puţine administraţii publice locale au specialişti topografi, autorizaţi în domeniul cadastrului, acestea au fost nevoite să angajeze firme specializate. După ce au finalizat munca în teren, specialiştii au trecut la munca de birou.

„Am angajat o firmă de cadastru contra sumei de 14.000 de lei. La acest moment, activitatea de inventariere este finalizată în proporţie de 70%. Se lucrează la întocmirea de documente şi hărţi. Câte titluri de proprietate au fost eliberate, atâta teren avem. Avem o rezervă de teren la limita cu judeţul Bacău, în suprafaţă de peste 20 de hectare. Înainte de 1962, locuitorii din Bahna aveau terenuri pe actualul teritoriu al comunei Bereşti – Tazlău, care aparţinea de comuna Bahna. După 1990, primarul comunei Bereşti – Tazlău a pus în posesie săteni de-ai lui pe terenurile care au aparţinut oamenilor din Bahna. Cum noi nu avem de unde să le dăm pământ, sătenii din Bahna sunt hotărâţi să-şi facă dreptate în instanţă”, a spus Cristian Liviu Ploşniţă, primarul comunei Bahna.

Conform Legii nr. 165 din 2013, toate unităţile administrativ-teritoriale trebuie să facă analiza suprafeţelor de teren şi să realizeze o situaţie centralizată a cererilor de restituire nesoluţionate, precum şi un inventar al terenurilor care pot fi retrocedate.

Comentarii

WORDPRESS: 0