Inundațiile de iarnă, un test greu pentru primari

Autoritățile locale stau cu ochii pe Siret și pe pîraiele care traversează satele și cumpără saci de nisip.

 

 

Ministrul Administrației și Internelor, Gabriel Berca, a atras atenția prefecților, într-o ședință ținută joi, 23 februarie, ca aceștia să identifice zonele de risc din fiecare județ și să facă o analiză pentru a vedea ce materiale au la dispoziție primăriile, în cazul înregistrării unor temperaturi ridicate, care ar topi zăpada căzută.

Cît privește primarii din zona limitrofă a Romanului, aceștia nu sînt pregătiți cu materiale în cazul producerii de inundații, unii dintre aceștia fiind, încă, preocupați cu degajarea zăpezii din comunele aflate în administrare.

Una dintre comunele situate în vecinătatea Siretului, predispusă la inundații, este Ion Creangă. „Am început o acțiune de desfundare a șanțurilor din comună. O să cumpărăm 10.000 de saci, pe care îi vom umple cu nisip, în caz de nevoie. Nu cred că pot apărea probleme, pentru că nivelul zăpezii a scăzut în ultimele zile. Totuși, sîntem ultima comună din județ care a rămas descoperită în fața apelor Siretului. Dacă nu se va schimba cursul Siretului la Ion Creangă și nu se va face digul de la Recea, dacă acum scăpăm de furia apelor, la vară vom putea avea din nou probleme cu inundațiile„, a precizat Petru Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

Și în comuna Icușești, autoritățile locale s-au asigurat că pîrîul Tabăra nu va ridica probleme oamenilor din zonă. „Am primit o înștiințare de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, prin care ni se cere să luăm toate măsurile de protecție necesare. În acest sens, am decolmatat pîrîul Tabăra, pe o lungime de trei kilometri, pentru a nu crea viituri odată cu topirea zăpezilor„, a spus Leonard Oprea, primarul comunei Icușești.

În privința materialelor necesare, nici unul dintre primari nu este pregătit să preîntîmpine eventualele băltiri sau, chiar, inundații. „În afara unor utilaje, nu avem altceva. Nu sîntem o comună riverană Siretului. Doar pîrîul Nistria ne creează probleme vara. Iarna, nu știm cu ce materiale am putea interveni dacă s-ar pune problema topirii rapide a zăpezii„, spune Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

Prognozele date de specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie nu sînt de natură să îngrijoreze, adică nu vom avea temperaturi de 15 – 20 grade pînă pe 7 martie, care ar conduce, inevitabil, la inundații, dar măsuri de prevenire sînt bine de luat, avînd în vedere că, cel puțin în comunele din jurul Romanului, mai există tronsoane de drum, cum este satul Nistria, comuna Boghicea, unde se circulă pe un fir din cauza zăpezii căzute.


COMENTARII

WORDPRESS: 0