Introducerea testelor grilă la Bacalaureat și Evaluarea Națională a fost amânată

HomeSocial

Introducerea testelor grilă la Bacalaureat și Evaluarea Națională a fost amânată

 

 

Ministrul interimar al Educației, Rovana Plumb, a anunțat vineri, 2 noiembrie, că examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională din 2019 nu vor mai conține subiecte de tip test grilă. „Am ajuns împreună la concluzia că în timpul jocului nu se schimbă regulile. Nu se aplică pentru acest an școlar nicio schimbare privind formatul variantelor de subiecte. Modelele de subiecte vor fi postate pe site-ul Ministerului în această seară”, a declarat Rovana Plumb, după discuțiile care au avut loc vineri cu reprezentanții sindicatelor, părinților și elevilor, care au afirmat că nu susțin introducerea testelor grilă pentru examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională din 2019.

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) modificase structura subiectelor de examen, astfel încât acestea să conţină 40% întrebări grilă, întrebări cu alegere duală sau întrebări cu răspuns Adevărat sau Fals, susţinând că, astfel, răspunsul elevilor va fi notat obiectiv. De cealaltă parte, reprezentanţii elevilor au spus că nu au fost consultaţi cu privire la introducerea testelor grilă la examenele naţionale, precizând că schimbările au rolul de a creşte artificial promovabilitatea la Bacalaureat, pentru că răspunsurile vor putea fi mai uşor de copiat. Ministerul a publicat, miercuri, pe site, modelele de subiecte pentru examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională 2019, dar acestea au fost retrase de pe site-ul ministerului după câteva ore. În urma întâlnirii de vineri, măsura de introducere a testelor grilă la examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională va fi amânată cu cel puțin un an.

UPDATE :: Vineri după-amiază, 2 noiembrie, Ministerul a emis un comunicat oficial asupra acestui subiect:

„Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a vor susține examenele finale, Evaluarea Națională, respectiv Bacalaureat, după același format de subiecte ca în anul școlar anterior. Modelele de subiecte pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat, pentru sesiunile care se vor desfășura în anul școlar 2018-2019, sunt postate pe site-ul subiecte.edu.ro. Decizia a fost luată de ministrul interimar al Educației, doamna Rovana Plumb, după consultările avute astăzi, 2 noiembrie, cu reprezentanții profesorilor, părinților și elevilor. În urma întâlnirii desfășurate la sediul MEN, cei prezenți au solicitat în unanimitate ca examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat din anul școlar 2018-2019 să se desfășoare în aceleași condiții, fără a se modifica structura subiectelor propuse.

«Am solicitat consultări cu sindicatele din învățământul preuniversitar, cu Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, cu Consiliul Național al Elevilor, cu cadrele didactice, pentru a lua cea mai bună decizie în ceea ce privește modul în care copiii noștri vor trece cu bine, în acest an școlar, Evaluarea Națională, respectiv examenul de Bacalaureat. Am ajuns la concluzia ca în timpul jocului nu se schimbă regulile. De aceea, în acest an școlar nu se aplică nicio schimbare privind formatul variantelor de subiecte», a declarat doamna Rovana Plumb, ministru interimar al Educației”.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0