HomeActualitateNeamt

Intoxicații mortale cu dioxid de carbon din fermentarea mustului

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” atrage atenţia asupra pericolului reprezentant de dioxidul de carbon eliberat la fermentarea mustului.

În data de 16 octombrie, două persoane din judeţul Neamţ s-au  intoxicat cu dioxid de carbon rezultat în urma fermentării mustului şi o altă persoană a fost găsită decedată în beciul din gospodărie din același motiv. Din aceste considerente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ atrage atenţia asupra pericolului pe care îl poate aduce activitatea în incinte unde au loc activităţile de preparare a vinului.

În urma procesului de fermentaţie a mustului rezultă, în principal, dioxid de carbon şi alcool etilic. Dioxidul de carbon este un gaz otrăvitor, iar caracteristicile acestuia – nu poate fi mirosit, văzut sau gustat, ceea ce face imposibilă detectarea de către corpul uman – , îl fac şi mai primejdios.

Pentru a evita cazurile de intoxicație cu bioxid de carbon, acumulat în beciurile proprii, pe timpul fierberii mustului, în vederea obținerii vinului, specialiştii recomandă ca oamenii să nu intre în încăperi în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilație corespunzătoare; să anunţe pe cineva că vor intra într-o astfel de încăpere; să verifice cantitatea de oxigen din încăperea în care intră, cea mai simplă modalitate de a verifica prezența acestuia într-o încăpere fiind aprinderea unei lumânări – în cazul în care se va stinge, înseamnă că nu există suficient oxigen; să nu intre în încăperea în care există deja o victimă, pentru că este posibil să se intoxice și altcineva; să ceară ajutor, folosind numărul unic de urgenţă 112, în orice astfel de situație.

Articol nou
Articol mai vechi

Comentarii

WORDPRESS: 0