HomeSocial

Întâlnire consultativă pentru familiile care vor să adopte

Compartimentul adopţii şi postadopţii organizează întâlnirea consultativă cu persoanele şi familiile adoptatoare care nu au fost incluse în etapa de potrivire practică.

Compartimentului adopţii şi postadopţii al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ organizează joi, 26 septembrie 2013, întâlnirea trimestrială de consultare cu persoane sau familii adoptatoare. Aceasta va avea loc la ora 16.30, la sediul DGASPC Neamţ, din Piatra Neamţ, strada Alexandru cel Bun nr. 11. Întâlnirea este realizată în conformitate cu Ordinul 617/2012 privind aprobarea unor măsuri vizând asigurarea transparenţei unor etape administrative derulate în cadrul procedurilor de adoptie şi coordonarea intervenţiei.

Persoanele interesate sunt rugate să anunţe intenţia de participare la numerele de telefon: 0233/229217, 0233/213105. int.119;  0727227193 sau pe adresa de e-mail: dgaspc_neamt@yahoo.com.

Orice persoană sau familie care a fost atestată ca aptă poate să adopte un copil. În acelaşi timp, trebuie îndeplinite câteva condiţii de fond, printre care: adoptatorul trebuie să fie cu cel puţin 18 ani mai în vârstă decât adoptatul; adoptatorul sau familia adoptatoare trebuie să îndeplinească garanţii morale şi condiţii materiale necesare creşterii, educării şi dezvoltării armonioase a copilului; persoanele care nu au capacitate deplină de exerciţiu, precum şi persoanele cu boli psihice şi handicap mintal sau cei cu consum ilicit de droguri nu pot adopta; două persoane de acelaşi sex nu pot adopta împreună un copil.

În 2012, 30 de copii au fost adoptaţi în judeţul Neamţ.

Se acordă prioritate la adopţie rudelor copilului din cadrul familiei extinse şi altor persoane alături de care copilul s-a bucurat de viaţă de familie pentru o perioadă de minimum şase luni, în măsura în care acest lucru nu contravine interesului său superior.

Durata unei adopţii şi succesul procesului depind, în primul rând, de  aşteptările şi pregătirea adoptatorilor. Pentru copiii din sistem sunt de preferat persoane sensibile, empatice, fără prejudecăţi, doritoare să formeze comuniune familială alături de copii din sistemul de protecţie.

Comentarii

WORDPRESS: 0