Instanța a decis: decizia de majorare a taxelor în 2018 este una legală

HomeSocial

Instanța a decis: decizia de majorare a taxelor în 2018 este una legală

 

 

Decizia de majorare a taxelor și impozitelor locale la Roman cu 20%, luată în decembrie anul trecut pentru anul în curs, a fost atacată în instanță de Radu Samson, în calitate de cetățean, acesta deținând și funcția de președinte al USR Neamț. Inițial, Tribunalul Neamț a admis, parțial, cererea romașcanului de a anula hotărârea Consiliului Local, însă Curtea de Apel Bacău a respins solicitarea, ca fiind nefondată. Conform declarațiilor președintelui USR, acesta a atacat hotărârea pentru că ea nu a fost pusă în dezbatere publică, declarând, în mai multe rânduri, că nemulțumirea sa și a membrilor partidului nu se referea la creșterea efectivă a dărilor.

La finalul anului trecut, Radu Samson a adresat o plângere prealabilă municipalității romașcane, solicitând autorității emitente revocarea actului administrativ prin care au fost majorate taxele și impozitele la Roman pentru 2018, motivând că hotărârea Consiliului Local (CL) Roman a fost adoptată cu încălcarea Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. În luna februarie a acestui an, romașcanul a intentat proces la Tribunalul Neamț, unde a solicitat anularea hotărârii de Consiliu Local. Pe 12 iunie 2018, Tribunalul Neamț i-a admis în parte cererea, fără a-i permite să oblige Consiliul Local la emiterea unui act normativ în sensul stabilirii modalităţii de rambursare sau compensare a sumelor încasate în baza HCL nr. 288/2017 anulate. Practic, cetățenii nu și-ar fi putut oricum recupera sumele încasate.

Joi, 15 noiembrie, s-a judecat recursul făcut de municipiul Roman la decizia Tribunalului Neamț, atunci când Curtea de Apel Bacău a decis că: „Admite recursul. Casează sentinţa recurată şi în rejudecare: Respinge acţiunea, ca inadmisibilă. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 15 noiembrie 2018”.

Radu Samson a ieșit public, pe Facebook, cu un punct de vedere vizavi de pierderea procesului: „Îmi cer scuze celor care pe care poate i-am dezamăgit. Voi continua să fiu un atent supraveghetor al activității autorităților locale și voi continua să fac ce cred că e mai bine pentru interesul nostru, al tuturor romașcanilor. Dacă uneori mai greșesc, vă rog să-mi atrageți atenția. Sunt om și eu, ca fiecare dintre voi. Deși sunt dezamăgit de rezultatul final, parcursul a fost unul pe care l-aș reface oricând cu același entuziasm. Chiar dacă nu am reușit să îndrept o nedreptate făcută romașcanilor, consider o victorie faptul că am avut ocazia să învăț. Și am învățat multe, de la o groază de legislație până la a vorbi în fața Consiliului Local și în fața a două instanțe, din care una cu complet de 3 judecători, moment în care, recunosc, m-am emoționat foarte tare”.

De-a lungul procesului din instanță, primarul Lucian Micu a declarat, în mai multe rânduri, că decizia de majorare a taxelor și impozitelor locale, chiar dacă a fost luată pe ultima sută de metri, a fost una corectă, dat fiind faptul că dările pentru 2018 fuseseră inițial aprobate în noiembrie, la aceeași valoare cu 2017, dar deciziile Guvernului – diminuarea cotei de impozitare a profitului – au impus schimbările nivelului taxelor.

„Din punctul meu de vedere, era și firesc să nu pierdem acest proces, deoarece el nu era fondat, actele întocmite pentru decizia de majorare a taxelor și impozitelor locale și motivația pentru care a trebuit să aplicăm această majorare erau corecte și conform legii. Eu respect dreptul fiecărui cetățean de a contesta o decizie luată de echipa administrativă sau de mine personal, dar cred că aceasta trebuie să se bazeze pe cunoașterea legislației, și nu pe reaua intenție. Niciun primar nu dorește să crească taxele, nu este o măsură care îți atrage voturi, dar rolul meu ca primar al municipiului Roman este să iau cele mai bune decizii pentru toți cetățenii orașului. Nu cred că am greșit, pentru că majorarea taxelor a dus la o creștere a veniturilor estimate cu circa 2,8 milioane de lei, în timp ce măsurile Guvernului ne-au luat de la buget peste 7,6 milioane de lei. Nu cred în ambiții, de aceea mă bucur că instanța de judecată a decis în favoarea binelui romașcanilor”, a declarat primarul Lucian Micu, pentru Ziarul de Roman.

Vineri, 16 noiembrie, la Primăria municipiului Roman a avut loc și o ședință a Consiliului Local, moment în care primarul Lucian Micu le-a „recomandat” consilierilor locali să aibă, pe viitor, mai multă încredere în experiența și cunoștințele angajaților din instituție și să nu „ia totul de bun” din ceea ce spun cei care nu au cunoștințe temeinice de administrație.

În procesele pe care municipiul Roman le-a avut pe această speță, reprezentarea în instanță s-a făcut de către juriștii angajați ai instituției.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0