Inspectorii veterinari iau cu asalt magazinele

Aceștia avertizează cu privire la riscul de a cumpăra produse nesănătoase ori stricate.

 

 

În perioada sărbătorilor pascale, inspectorii veterinari vor asigura permanența inclusiv în zilele de sîmbătă și duminică. Astfel, la sediul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț, precum și în circumscripțiile sanitare veterinare din județ, vor fi afișate programul de lucru, persoana responsabilă și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Se vor desfășura acțiuni de control la unitățile care procesează, depozitează, transportă și comercializează produse din carne și nu numai. Sînt vizate și unități de fabricare a produselor de morărit și panificație, prodeselor de patiserie, depozite cu legume, fructe, semnițe și conserve, unități de fabricare a băuturilor alcoolice și răcoritoare. Carnea provenită din sacrificările efectuate în locuri special amenajate va fi comercializată direct consumatorilor, după sacrificare, examinare și marcare.

  [sam id=”3″ codes=”true”]

Este interzisă organizarea de locuri speciale pentru sacrificarea mieilor sau iezilor în zonele în care au fost impuse restricții pe motive de sănătate a animalelor. Toți mieii și iezii care pleacă spre aceste puncte de tăiere trebuie să fie identificați prin aplicarea unei crotalii simple, imprimată cu un cod individual. Starea de sănătate a mieilor și faptul că provin din ferme sănătoase trebuie certificată de medicul veterinar.

Carnea și organele de miel sînt admise pentru consumul public numai dacă sînt însoțite de un certificat de sănătate publică ce poartă marca de sănătate. Potrivit medicilor veterinari, oaia are incisivi numai pe maxilarul inferior, de aceea profesioniștii în domeniul sacrificării mieilor lasă atașat capului urechilor, cu vîrful nejupuit. Ouăle proaspete prezintă coajă cu aspect mat, rugos, comparativ cu ouăle vechi, la care coaja este netedă și lucioasă. Laptele crud destinat comercializării trebuie să provină de la animale sănătoase. Comercializarea brînzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosință.


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!