HomeSocialEducatie

Inspectorii şcolari și primarii duc chiulangii la şcoală

Elevii care au abandonat şcoala vor fi căutaţi acasă de inspectori şcolari şi reprezentanţi ai primăriilor, pentru a afla motivaţia abandonului şcolar. Părinții pot fi amendați dacă nu-și trimit copiii la școală.

Inspectorii şcolari şi reprezentanţii primăriilor vor merge din uşă în uşă pentru a aduce la şcoală elevii care au pus ghiozdanul în cui după ce au terminat clasa a VIII-a. Părinţii ai căror copii au absolvit clasa a VIII-a, dar nu şi-au continuat studiile la liceu, în cadrul învăţământului obligatoriu, vor avea surpriza de a fi vizitaţi acasă de o comisie formată din reprezentanţi ai Inspectoratului Școlar Judeţean Neamţ şi ai consiliilor locale de pe raza cărora îşi au domiciliul. Scopul vizitei este acela de a identifica motivele pentru care copilul nu îşi continuă studiile şi, mai ales, de a găsi soluţii astfel încât copilul să absolve măcar studiile obligatorii. „În acest moment, suntem în stadiul identificării copiilor aflaţi în această situaţie, cu nume, prenume şi adresă, după care va fi constituită o comisie care să meargă acasă la fiecare dintre ei, pentru a afla exact care sunt motivele pentru care copiii nu au ajuns la şcoală. Din rapoartele înaintate până acum de către directorii şcolilor gimnaziale, cei mai mulţi dintre ei şi-au motivat abandonul şcolar din cauza sărăciei”, a spus inspectorul şcolar general adjunct Elena Laiu.

Pe lângă forţa personală de convingere, membrii comisiei au şi un argument forte: conform prevederilor Legii Educaţiei, părinţii care nu-şi trimit copiii la şcoală sunt pasibili de pedeapsă. „În articolul 360 din Legea Educaţiei se precizează faptul că părinţii pot fi amendaţi în cazul în care copilul nu urmează cursurile învăţământului obligatoriu, cuantumul amenzii fiind cuprins între 1.000 şi 10.000 de lei. Amenda poate fi convertită şi în muncă în folosul comunităţii. Pentru ca această prevedere să fie aplicată, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ din unitatea şcolară la care este înscris copilul trebuie să sesizeze consiliul local, care la rândul său va sesiza Poliţia, cea care va putea amenda părinţii”, a spus inspectorul şcolar general Elena Laiu.

În acest an şcolar, în evidenţele Inspectoratului Școlar Judeţean Neamţ sunt 130 de absolvenţi de gimnaziu care nu şi-au continuat studiile, care se alătură altor câteva sute de elevi care au abandonat studiile în anul şcolar trecut. Până acum, în judeţ nu au fost date amenzi părinţilor care nu-şi trimit copiii la şcoală.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • VICTOR 9 ani ago

    Parintii nu de amenzi au nevoie ci de sprijin financiar pentru a trimite copiii la scoala

    • domnule inspector general! ,nu stiti ca nu sunt norme metodologice pentru amenzi date parintilor? de ce speriati,parintii?
      nu rezolvati nimic.oamenii sunt necajiti. ar treui sa-i intelegiti . .nu mai aplecati urechea la partid.stiu ca aveti verticalitate.e bine sa v-o aratati.,,