Prima paginăActualitateNeamt

Inspectorii OPC au descoperit legume şi fructe cu probleme

Dimensiune text

În urma unui control efectuat în luna noiembrie, inspectorii din cadrul OPC Neamţ au descoperit legume şi fructe care nu respectau standardele de calitate.

În perioada 10 – 28 noiembrie, inspectorii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Neamţ au desfăşurat acţiuni de control la operatori economici care comercializau legume şi fructe. Au fost verificaţi 20 de comercianţi şi la fiecare dintre aceștia s-au identificat produse cu abateri de la actele normative.

La un operator economic s-au descoperit zece kilograme de lămâi care nu se încadrau în cerinţele de calitate prevăzute de standardele de comercializare specifice (erau stafidite şi cu urme de mucegai).

Referitor la etichetarea produselor, la toţi operatorii economici verificaţi au fost înregistrate abateri de la prevederile legale. Cea mai frecventă a fost nerespectarea obligaţiei legale de a traduce în limba română informaţiile privind ambalatorul sau expeditorul pe eticheta care este parte integrantă din ambalaj (în cazul unor mere Golden Delicious din Polonia, grapefruit din Turcia, lămâi din Turcia, portocale din Grecia). În alte două cazuri s-a identificat prezenţa la comercializare a unor produse preambalate (uscate), fără niciun element de identificare sau caracterizare.

Lipsa afişării categoriei calitative a fost constatată la trei operatori economici, pentru: portocale, limes, lămâi, kiwi vrac şi usturoi.

„Pentru abaterile descoperite au fost aplicate 13 avertismente şi nouă amenzi contravenţionale în valoare de 21.000 lei. Concomitent, au fost dispuse măsuri de oprire temporară de la comercializare a produselor cu abateri, în valoare de 13.581 de lei, şi oprirea definitivă de la comercializare a unor produse în valoare de 45 de lei”, a declarat comisar şef adjunct al CJPC Neamţ, Natalia Hruşcă.

COMENTARII

WORDPRESS: 0