Prima paginăEducatie

Înscrieri online pentru clasa pregătitoare

Dimensiune text

Înscrierea în clasa pregătitoare începe pe 2 aprilie. Părinții și copiii vor putea vizita școala la care doresc să se înscrie, participând la „Ziua porților deschise”, între 30 martie – 7 aprilie. Înscrierea se poate face la școala de circumscripție sau la altă unitate de învățământ, în limita locurilor disponibile.

 

 

Ministerul Educației a lansat spre dezbatere un document multașteptat: metodologia pentru înscrierea copiilor în învățământul primar în anul școlar 2013 – 2014, deocamdată în stadiu de proiect, supus dezbaterii publice până pe 24 martie. Documentul pornește de la modelul aplicat anul trecut, dar propune proceduri simplificate și le lasă părinților posibilitatea de a alege.

 

Înscrieri în două etape

 

Conform documentului, în clasa pregătitoare vor fi înscriși obligatoriu copiii care împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2013. Copiii care împlinesc 6 ani până la 31 decembrie 2013 vor putea fi înscriși în clasa pregătitoare la solicitarea părinților, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei I. Copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2013, inclusiv, pot fi înscriși, la cerere, în clasa I, chiar dacă nu au parcurs, anterior, clasa pregătitoare. „Având în vedere experiența anului trecut, vom face o propunere către Ministerul Educației, referitoare la înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie 2013 – 31 decembrie 2013. Noi propunem ca, la solicitarea părinților, acești copii să fie înscriși în clasa pregătitoare fără o evaluare a pregătirii psihosomatice. Din experiența de anul trecut am observat că mai puțin de 1% dintre copiii evaluați au fost direcționați spre grădiniță. Învățătorul va urmări evoluția copilului la clasă și, în situația în care consideră că acesta nu este pregătit, le poate recomanda părinților să-l retragă de la școală și să-l înscrie la grădiniță, în primele luni ale primului semestru. Încercăm, în acest fel, să nu mai obligăm părinții și copiii la drumuri inutile și la stres”, a spus inspectorul școlar pentru învățământul primar, Florin Dimon.

Prima etapă va avea loc între 2 și 22 aprilie. Părinții se vor putea înscrie la secretariatul școlii la care doresc înscrierea, dar și online, accesând un formular de pe pagina oficială a Ministerului Educației. Fișele completate online trebuie validate, apoi, la secretariatul școlii. A doua etapă de înscriere este programată în perioada 8 – 17 mai, fiind rezervată copiilor care nu au fost cuprinși într-o unitate de învățământ după prima etapă. Pentru înscriere sunt necesare următoarele documente: actul de identitate al părintelui sau tutorelui legal, certificatul de naștere al copilului, cererea tip de înscriere, iar acolo unde este cazul, avizul de dezvoltare psihosomatică sau alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor suplimentare impuse de școli. Părinții pot opta pentru înscriere la școala de circumscripție, locul fiind, în acest caz, asigurat, sau la altă unitate de învățământ, în limita locurilor disponibile.

 

Ziua porților deschise

 

Pentru deplină transparență și pentru ca părinții să fie foarte bine informați asupra condițiilor oferite de fiecare școală în parte, Ministerul Educației a hotărât ca fiecare unitate de învățământ în care există clasa pregătitoare să-și deschidă porțile pentru părinți și pentru elevi, în intervalul 30 martie – 7 aprilie. „Acest eveniment va fi organizat într-o zi de sâmbătă, astfel încât să nu fie perturbat programul din școală. Părinții și copiii vor putea vizita spațiile din școală, vor discuta cu cadrele didactice care au predat la clasa pregătitoare, vor afla care este baza materială a fiecărei unități de învățământ, care sunt cerințele la clasa pregătitoare și ce vor învăța copiii”, a spus inspectorul Florin Dimon.

De asemenea, părinții vor avea acces gratuit la informații telefonice, apelând telefonul verde pentru clasa pregătitoare, disponibil în județul Neamț la numărul 0800 816 233. Linia va fi deschisă începând cu 1 aprilie, de luni până vineri, între orele 8- 16.

 

Locuri pentru toți elevii

 

În județul Neamț se preconizează înființarea a 259 de clase pregătitoare. „Din datele pe care le avem în acest moment la dispoziție, 65 de cadre didactice din județ vor preda în regim simultan. Concret, vom putea evalua situația după încheierea celei de-a doua perioade de înscriere. Nu se pune problema ca vreun copil aflat la vârsta înscrierii în clasa pregătitoare să rămână în afara sistemului de învățământ”, a spus Florin Dimon, inspector pentru învățământul primar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0