Prima paginăEducatieSanatate

Înscrierea la şcoală, doar cu adeverință şi aviz epidemiologic

Dimensiune text

Școlile care cer părinţilor să facă anumite analize medicale copiilor, înainte de a-i înscrie la cursuri, comit un abuz. De anul acesta, înscrierea la şcoală sau grădiniţă se face numai pe baza unei adeverinţe de la medicul de familie şi un aviz epidemiologic.

Analize considerate până anul trecut a fi obligatorii pentru înscrierea copiilor la grădiniţă şi la şcoală, precum exudatul nazo-faringian şi examenul coproparazitar, nu mai sunt, din acest an, o obligaţie, conform legii. Aceste analize pot fi solicitate doar de medicul de familie şi sunt obligatorii doar în cazul în care copilul prezintă simptome de boală.

În caz contrar, este un abuz al autorităţii şcolare asupra părinţilor, copiii fiind expuşi inutil unor analize care favorizează administrarea excesivă de antibiotice şi, consecutiv, apariţia rezistenţei la antibiotice.

„Reamintim tuturor şcolilor că nu este necesară prezentarea analizelor la înscriere – exudat sau orice altă analiză medicală -, ci doar a unei adeverinţe medicale pe care părinţii o vor primi de la medicul de familie”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Autorităţile nu au prevăzut, însă, în lege, şi sancţiuni pentru grădiniţele şi şcolile care îi dezinformează pe părinţi.

Documentele necesare pentru înscrierea la grădiniţă sau la şcoală sunt doar adeverinţa medicală şi avizul epidemiologic întocmite conform normelor legii. Prezentarea acestei adeverinţe medicale este obligatorie la începutul clasei I, clasei a V-a şi clasei a IX-a, conform Ministerului Sănătăţii.

COMENTARII

WORDPRESS: 0