Prima paginăAdvertorial

Îngrijirea eficientă a mâinilor – săpun obișnuit sau antibacterian?

Îngrijirea eficientă a mâinilor – săpun obișnuit sau antibacterian?

Dimensiune text

În mijlocul pandemiei și al carantinelor stricte din întreaga lume, auzim constant aceeași recomandare: spălați-vă pe mâini cu grijă și în mod constant. Cu toate acestea, care este cel mai bun săpun de utilizat, cum funcționează și cât timp ar trebui să ne spălăm pe mâini?

În perioadele normale, OMS recomandă să ne spălăm pe mâini timp de 60 de secunde. Diferența dintre săpunul obișnuit și cel antibacterian constă în proprietățile sale distinctive. Cu toate acestea, în ultima perioadă specialiștii au început să adauge 30% din agentul antibacterian (triclosan sau triclocarban) la săpunul obișnuit. Aceleași ingrediente se regăsesc și în deodorante sau șervețele umede.

Săpun obișnuit

Deși săpunul obișnuit nu conține substanțe chimice antibacteriene, este eficient pentru curățarea delicată a pielii. Mecanismul de acțiune constă în faptul că săpunul este conceput pentru a reduce tensiunea superficială a apei și a îndepărta toate impuritățile. Mecanismul său de acțiune este de a curăță toate impuritățile și praful de la suprafața pielii. Astăzi, săpunul obișnuit, așa cum am specificat mai sus, conține agenți antibacterieni ușori, care ajută la combaterea bacteriilor minore. Săpunurile clasice sunt în general mai puțin costisitoare decât cele antibacteriene și dezinfectantele pentru mâini. O formulă obișnuită nu va înlătura bacteriile benefice de pe suprafața pielii și nu va distruge bariera protectoare. Cel mai frecvent ingredient antibacterian din orice sapun pentru curățare este triclosanul; unele produse antibacteriene conțin alcool, clorură de benzalconiu și alți agenți antibacterieni.

Avantajele săpunului antibacterian

În prezent, se desfășoară o cercetare foarte activă asupra compozițiilor antibacteriene pentru siguranța utilizării zilnice pe termen îndelungat.

Utilizarea excesivă a remediilor antibacteriene poate reduce semnificativ numărul de bacterii benefice, ceea ce duce la scăderea efectului antibioticelor împotriva noilor tulpini de bacterii. Cu toate acestea, utilizarea excesivă a săpunurilor antibacteriene reduce semnificativ numărul de bacterii benefice. Prin urmare, merită să ne gândim de câteva ori cum și când să-l folosim. De asemenea, acest lucru nu înseamnă că vă puteți spăla pe mâini mai puțin timp, atunci când utilizați săpunuri antibacteriene.

Modul corect de spălare a mâinilor

Spălarea mâinilor cu săpun (antibacterian sau obișnuit) și apă este una dintre cele mai bune modalități de a îndepărta germenii și de a preveni răspândirea și transmiterea bacteriilor dăunătoare:
– umeziți mâinile cu apă caldă și adăugați o cantitate moderată de săpun;
– masați pielea în timp ce faceți spumă;
– spălați partea din față și cea din spate a mâinilor, între degete și sub unghii, timp de cel puțin 60 de secunde;
– clătiți bine cu apă caldă;
– uscați mâinile cu un prosop curat.

Dacă nu este posibil să vă spălați mâinile cu săpun sub apă curgătoare, este recomandat să folosiți un produs cu proprietăți dezinfectante, precum: gelurile antibacteriene sau spray-urile specializate.

Dezinfectantul cu un nivel de alcool de cel puțin 60% este o alternativă eficientă atunci când nu este posibil să vă spălați pe mâini.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0