HomeRoman

Îngheață de frig pentru cartea de identitate

De săptămâni întregi, oamenii care vor să-și facă documente de identitate îngheață de frig, stând la rând. Pentru a depune documentele aferente întocmirii cărții de identitate trebuie să aștepți și câte zece ore. Așteptarea începe, de regulă, la ora 3.00 dimineața. Autoritățile locale sunt depășite de situație.

 

 

În era informatizării și a supervitezei, în condițiile în care tehnologia ajunge ușor și în cel mai îndepărtat cătun, există situații care te întorc cu 20 – 30 de ani în urmă. Cel puțin aceasta este impresia celui care pășește în holul clădirii în care funcționează Serviciul Public Comunitar de Evidență Informatizată a Persoanelor (SPCEIP) Roman.

Puțin trecut de ora 9.00 dimineață. Speram ca telefoanele primite la redacție pe acest subiect să nu exprime realitatea. Am intrat în hol, care este încăpător de cele mai multe ori, și m-am izbit de aglomerație. Deși oamenii erau liniștiți, iar resemnarea li se citea pe față, numărul lor era cu mult mai mare decât capacitatea scaunelor și a băncilor așezate de-a lungul pereților. Am încercat aparatul care emite bonuri de ordine, dar fără rezultat. Un domn m-a privit cu îngăduința cu care te uiți la un copil ce nu conștientizează că tocmai a făcut o poznă și îmi spune: „Azi nu se mai dau bonuri. S-au dat la 8.00 dimineață toate”.

Mă uit în jur și văd oamenii care își caută de lucru pentru ca timpul să treacă mai repede, iar așteptarea să nu mai fie atât de grea. O persoană a venit în cârje și stă, deja, de câteva ore pe bancă, iar poziția nu pare să fie tocmai potrivită pentru starea de sănătate a femeii. Lângă perete, pe o bancă, stau o bunică și nepotul ei. Copilul ține în mână o sticlă cu suc și așteaptă, mult prea cuminte, ca bunica să rezolve problema. Femeia răsfoiește, absentă, dosarul.

Ceva mai încolo, sprijinit de un stâlp, un tânăr se uită cu atenție la numărul afișat pe panoul electronic de deasupra ușii. Mai sunt doar câteva persoane înaintea lui, după care poate să se întoarcă la pregătirile pentru nuntă. „Stau aici de la trei dimineață. Ieri m-am  așezat la rând de la ora 4 și nu am prins bon de ordine. Astăzi sunt al 26-lea. Am venit din străinătate special pentru a-mi schimba buletinul, fiindcă urmează să mă căsătoresc. Nu mai am cuvinte să exprim ce simt, referitor la modul în care se lucrează aici”, spune tânărul. Îmi arată bonul, triumfător, după care continuă să-mi povestească cum a stat cinci ore, în frig, împreună cu alți oameni, în fața sediului SPCEIP. „Abia la opt am intrat aici, în hol, fiindcă atunci a început programul”. După alte două ore de așteptare, numărul a indicat că a venit timpul tânărul să-și schimbe documentul de identitate, așa cum va face, în scurt timp, și cu statutul social.

În biroul în care se preiau actele și se fac fotografiile pentru cărțile de identitate se află, parțial, și explicația aglomerației de afară. Doar un singur angajat verifică dosarele, în trimp ce un al doilea fotografiază persoanele. Motivul pentru care se lucra la un singur birou, în condițiile în care doi oameni ar fi însemnat mai multe dosare preluate în același timp, îl vom afla de la reprezentanții Primăriei Roman în cel mai scurt timp, așa cum ni s-a promis.

O altă informație utilă pentru cine are nevoie să-și facă sau să-și schimbe cartea de identitate este faptul că, într-o zi în care se primesc dosare pentru doar patru ore, se emit doar 50 de bilete de ordine, în timp ce într-o zi cu program prelungit de preluare a documentelor se eliberează cel mult 120 de bilete de ordine.

Programul de lucru cu publicul al SPCEIP Roman pentru depunerea documentelor este marți, orele 8.00 – 12.00 și 14.00 – 16.00, miercuri, orele 8.00 – 12.00, și joi, 8.00 – 12.00 și 14.00 – 18.30. Eliberarea cărților de identitate se face luni, orele 8.00 – 12.00 și 14.00 – 16.00, miercuri, orele 14.00 – 16.00, și vineri, orele 9.00 – 12.00.

Aglomerația de la SPCEIP Roman nu este o noutate pentru autoritățile locale. În luna august, când mulți romașcani plecați în străinătate s-au întors în țară și pentru a rezolva problema documentelor personale, cozile se formau cu o seară înainte, începând cu ora 22.00, iar unii oameni plăteau pe cineva pentru a sta o noapte la rând, în locul lor. După acea perioadă a fost introdus sistemul electronic de emitere a bonurilor de ordine, în speranța că investiția va rezolva problema aglomerației. Din păcate, aparatul nu a putut suplini lipsa de personal și realizarea greșită a organigramei, care nu a prevăzut funcționari și pentru cele aproximativ 140.000 de persoane care locuiesc în comunele arondate municipiului Roman.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 11
 • Gicu Bolentin 9 ani ago

  pai cum naiba sa pui un singur om la verificat dosare la 140.000 de pers….dom primar spunea ca asa e romanu ca ii place sa stea la coada …. familia lui oare sta la coada, de la 3 dim daca vrea sa schimbe buletinul….?

 • Micutul 9 ani ago

  era si greu de gandit pentru Primarie ca sistemul electronic de emitere a bonurilor de ordine , nu va putea inlocui lipsa de personal.Daca primarul a spus ca asa-i romanul , ca-i place sa stea la coada , poate ca asa ii si primarul : ii place sa ne batjocureasca cu vorbe fine.Hai salut.
  P.S. salut pe aceasta cale , implicarea civica de a sesiza zdr-ul.Daca vor fi mai multi romascani cu o astfel de implicare iar ziaristii indeosebi de amabili in a verifica sesizarile si in a scrie articole , suntem pe drumul cel bun.Cel putin , astfel , putem vedea si cealalta fata( dupa schimbarea la fata ) a Romanului, pentru ca ne-am saturat sa-l vedem zi de zi pe primar la tv , cum se lauda cu actiunile sale.

 • gelu 9 ani ago

  induiosator articol domnule reporter! dar de ce nu ati facut o adevarata investigatie jurnalistica pentru a vedea care este adevarul din ,,spatele” acestor cozi?? De indolenta si nesimtirea celor carora le expira actele de identitate si asteapta sa le vina politia acasa pt a le reaminti- desi ei o stiu prea bine- ca le expira sau le sunt demult expirate aceste documente foarte importante de ce nu pomeniti?! vin saracii din strainatate?! sunt anuntati din timp, notificati, vand sau cumpara imobile dupa care ii doare in cot si pleaca fara a-si schimba actul de identitate, iar acum vina o poarta SPCLEP?? jenant domnule reporter, jenant

  • un romașcan 9 ani ago

   Am mers cu băiatul meu să își facă buletinul în vară , din timp și am procedat corect dorind să îi dau băiatului meu un exemplu bun : ne-am luat număr de ordine dis de dimineață, am stat la coadă 5 ore și când am ajuns la ghișeu , 4 persoane ce nu au stat la rând, nu le-am văzut de loc în cele 5 ore de stat la coadă,au apărut în fața mea , cu tupeu, introduse probabil ,,pe ușa din dos,, Le-am întrebat ce număr de ordine au și nici nu s-au obosit să îmi răspundă ….În această situație, la ,, nesimțirea ,, cui mă pot gândi., stimate domnule Gelu, care după cum ați comentat , cred că lucrați la SPCLEP ? La nesimțirea celor 4 persoane intrate pe ușa laterală sau la nesimțirea unui funcționar care a permis acest lucru ?

 • un cetățean 9 ani ago

  Oamenii ce trebuie să își facă o carte de identitate ( plătitori de taxe) , îngheață de frig la coadă pe afară sau pe holul prea puțin încălzit și cei (doar) 2 angajați din birouri rezolvă problemele, stând la căldură . Tipic românesc !

 • coco 9 ani ago

  acuma nu va mai convine dupa ce la-ti ales ????

 • Din poze nu reiese aglomeratia. la ce ora s-au realizat fotografiile? Ceea ce nu stiu multi, este ca de cele mai multe ori, la ghiseu este un singur functionar. Cred ca acelasi din ultima fotografie. Am fost si cu mama mea si cu o matusa si o nepoata, pentru buletina, in diverse zile si la ore diferite. Programul de lucru nu este respectat, angajatii de aici pleaca in timpul programului la cumparaturi, la masa (nu stiu daca se mai si intorc) si probabil sa-si rezolve diferite probleme. De aici si aglomeratia de care se face vorbire in articol.
  Remarc si un alt aspect: nu se vorbeste de loc de spaga data aici. Am avut de-a face cu una, Simona (o tanara blonda), care fara nesimtire mi-a cerut bani, cu precizarea ca-mi aduce buletinul acasa. Se poarta urat cu oamenii, le vorbeste de sus si pretinde de la toti si mai ales de la cei care vin din strainatate. Despre astfel de lucruri ar trebui sa se faca vorbire in ziarele locale, poate mai afla si primarul ce se intampla cu adevarat.

  • un romașcan 9 ani ago

   Doamnă Florina ,
   Nu înțeleg de ce nu ați făcut o plângere la poliție dacă această doamnă Simona ,, fara nesimtire,, v-a cerut bani , așa cum precizați ?Păi vedeți ,de asta diverși funcționari se comportă așa , că noi suntem toleranți și nu spunem nimic !Noi, cetățenii, trebuie să luăm atitudine și să nu mai permitem ca diverși funcționari să ceară șpagă !

 • Micutul 9 ani ago

  mi-a placut pozitia d-lui coco.desi nici Vacaru nu stiu ce putea face, asta ca s-o luat pe aia dreapta , el fiind al doilea favorit , si asta pt ca numirea lui a fost anuntata f.tarziu ( pt mine ) ; si de aici – concluzia ca a fost un blat ca Leutu sa castige.Dar sa revin: d-na Florina , vedeti dvs , in acest caz, sper ca va-ti invatat lectia , iar data viitoare , sper sa anuntati zdr-ul sa porneasca o investigatie, atunci cand mai constatai o minune romaneasca _ a se vedea cazul cu spagile.
  Asa ca am inteles ca ne mutam cu comentariile pe aici : http://www.ziarulderoman.ro/33353/drept-la-replica/

 • Anton Dumitru 9 ani ago

  Si eu am avut probleme cu datul spagii la buletin. Cred ca aceeasi duduie, Simona, cacci era una blonda tanara, mi-a adus acasa buletinul. Surprinderea mea a fost cu atat mai, in momentul cand am vazut-o in usa, un functionar de la SPCLEP sa-ti aduca buletinul acasa. Am paralizat initial dar mi-am revenit cand mi-am dat seama si care era interesul ei, acela de a obtine bani de la mine. Si a obtinut. Cred ca la fel a patit si Florina, dar nu a mai spus nimic.
  Intrebarea mea pentru primar: se poate face un serviciu, un program, ceva, sa vina sa-ti ia dosarul de acasa cu toate actele, ca sa nu mai stam la cozi? Daca tot se aduc acasa buletinele, nu se poate face procedura acasa de la inceput?

 • rrom 9 ani ago

  Bravo!Buletinul poate fi adus si acasa!Nu trebuie sa mergi personal ca sa semnezi de primire ori sa ai imputernicire??Mai lucreaza Simona pe la politie!Vedeti sa nu va viziteze pe acasa si in lipsa!