Prima paginăEducatieInedit

ÎNGERAŞI ÎMPLETIŢI DIN PĂNUŞI, EXPUŞI DE ELEVII DE LA HORIA LA TÂRGUL MEŞTEŞUGARILOR

Dimensiune text

Cinci elevi care lucrează la atelierul copiilor meşteşugari de la Şcoala Horia au participat la un Târg al meşteşugarilor, care a fost organizat în ajun de Moş Nicolae la Piatra Neamţ, cu îngeraşi, coşuri cu flori, prinţese şi un Moş Nicolae, confecţionate din pănuşi de porumb.

Sâmbătă, 5 decembrie, în ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae, meşterii populari din judeţul Neamţ şi copiii care fac ucenicie pe lângă aceştia au fost invitaţi la un târg al lor în Pavilionul Expoziţional Municipal din Piatra Neamţ, pentru a-şi expune şi vinde produsele.

mestesugari 02Pe lângă meşterii populari consacraţi din zonă, au participat la târg clasele de meşteşuguri înfiinţate la câteva şcoli din judeţ, care îşi desfăşoară activitatea în parteneriat cu Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” din Piatra Neamţ. Printre unităţile de învăţământ care au clase de meşteşuguri se numără: Școala Gimnazială Gherăeşti, Școala Gimnazială „Carmen Sylva” Horia, Școala Gimnazială „Dumitru Almaş” Negreşti, Liceul Tehnologic „Ion Creangă” Pipirig, Școala „Dr. E. Rigler” Ștefan cel Mare şi Liceul Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Nicolau” Vânători.

Coordonaţi de profesor pentru învăţământ preşcolar Carmen Mititelu, elevii de la Horia lucrează de trei ani deja la împletituri din fibre vegetale (pănuşi), iar anul acesta au participat la târgul din Piatra Neamţ cu îngeraşi, coşuri cu flori, prinţese şi un Moş Nicolae, toate confecţionate din pănuşi de porumb. Vizitatorii expoziţiei au fost atât de încântaţi de originalitatea materialului folosit, încât nu puţini au cumpărat câte un îngeraş sau un coşuleţ pentru a le oferi celor dragi de sărbători.

La atelierul copiilor meşteşugari de la Școala Horia lucrează 25 de elevi de la clasa a II-a la clasa a VII-a, iar cinci dintre ei au reprezentat şcoala la Târgul de Sfântul Nicolae de pe 5 decembrie.

„Pentru efortul lor şi dragostea pentru tradiţii, pentru frumos, aceştia au fost recompensaţi de doamnele de la Centrul «Carmen Saeculare» cu o plimbare gratuită cu telegondola. Aşadar, copiii noştri au înţeles că arta se plăteşte, măcar uneori. Am pornit acest lung drum al iniţierii elevilor în tainele meşteşugurilor cu dorinţa arzătoare de a-i îndepărta cel puţin câteva ore pe săptămână de influenţa negativă a calculatorului şi a internetului. În satul Horia există tendinţa de a îngropa în uitare tradiţiile cu toată frumuseţea lor. Aş vrea să cred că le pot insufla copiilor şi părinţilor respectul şi dragostea pentru obiceiurile şi îndeletnicirile străvechi ale românilor, care au un farmec aparte”, a afirmat Carmen Mititelu.

În viitor, se doreşte deschiderea, într-o sală din grădiniţa de la Horia, a unui mic atelier-expoziţie cu lucrările realizate de elevi.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0